Prijava

Vaša prijava

Tko je Dražen Barišić? 'Ratovao' sa Šukerom, poznat po aferama, u Saboru se u zadnje četiri godine javio tek tri puta

['drazen-barisic']

Uskok je u četvrtak navečer pokrenuo istragu protiv direktora Janafa Dragana Kovačevića i još desetorice okrivljenika dok se za dvojicu gradonačelnika iz redova vladajućeg HDZ-a Dražena Barišića i oporbenog SDP-a Vinka Grgića, koji su i saborski zastupnici, čeka da im Sabor danas i formalno ukine imunitet.

Uz direktora Janafa istragom je obuhvaćen prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i stvarni voditelj poslovanja tvrtke Elektrocentar Petek. Prvookrivljeni Petek je šefu Janafa i gradonačelnicima navodno davao mito kako bi osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove, pri čemu su fingirani pozivni natječaji.

{"RELATED":3888238}

Namjestio Peteku milijunski posao

Gradonačelnika Velike Gorice tereti se da je od rujna 2019. u Zagrebu i Velikoj Gorici u dogovoru s Petekom poduzeo sve radnje potrebne da se njegovoj tvrtki u otvorenom postupku jednog javnog nadmetanja procijenjene vrijednosti nabave 97,3 milijuna kuna dodijeli izvođenje tih radova.

Velikogorički gradonačelnik je pritom koristeći autoritet svoje funkcije i pozicije jedinog člana Skupštine velikogoričke Vodoopskrbe od predsjednika uprave Vodoopskrbe i naručitelja radova zatražio da manipulira predpostupkom i postupkom javnog nadmetanja, mijenjanjem dokumentacije sukladno zahtjevima Peteka i njegove konzultantice, tvrdi Uskok.

Između ostaloga je, dodaju, naložio okrivljenoj voditeljici odjela za EU projekte u Vodoopskrbi, da u sklopu postupka pojašnjenja i mogućih izmjena dokumentacije o javnoj nabavi na pitanja tvrtke prvookrivljenika i njegovih poslovnih partnera objavljuje one odgovore koje će joj dati devetookrivljeni kao i da mu da pitanja njihovih konkurenata radi otkrivanja njihovih ponuda.

Vodoopskrba i društvo u kojem je devetookrivljeni odgovorna osoba zaključili su pritom ugovor o tehničkoj evaluaciji ponuda zaprimljenih u okviru javnog nadmetanja i time trgovačkom društvu omogućili podnošenje cjenovno najpovoljnije ponude.

Gradonačelnika Velike Gorice terete i da je u dogovoru s Petekom pokrenuo postupak za raspisivanje novog javnog nadmetanja nakon što je poništeno prethodno javno nadmetanje za sustav javne rasvjete u Velikoj Gorici.

Potom je naložio djelatnicima Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet provođenje pozivnog natječaja, znajući da će sadržaj svih ponuda odrediti jedanaestookrivljeni i ponudu njegovog društva prikazati najpovoljnijom.

Taj okrivljenik je nakon provedbe fingiranog pozivnog natječaja u ime društva u kojem je odgovorna osoba s gradom Velika Gorica zaključio ugovor kojim mu je povjereno sastavljanje projektne dokumentacije, a zatim je s prvookrivljenim započeo s izradom projektne dokumentacije koju uslijed uhićenja nije do kraja kompletirao.

U politiku ga uveo Šuker pa mu 'zabio nož u leđa'

Dražen Barišić fotelju velikogoričkog gradonačelnika preuzeo je 2009. godine u drugom izbornom krugu. Prije toga nije bio u politici, bio je poduzetnik, direktor Radija Velike Gorice.

Među mještanima je slovio kao uspješan poduzetnik i obiteljski čovjek, što je bilo dovoljno da mu tadašnji šef velikogoričkog HDZ-a i bivši ministar financija Ivan Šuker namijeni ulogu protukandidata tadašnjem SDP-ovu kandidatu za gradonačelnika - Toninu Piculi u Velikoj Gorici.

"Ljubav" na relaciji Barišić - Šuker nije potrajala dugo. Barišić se u ulozi gradonačelnika snašao  dobro, još bolje se pozicionirao u stranci i u konačnici zabio nož u leđa Šukeru koji ga je u politiku i uveo. Svojedobno je Barišić pisao i pismo tadašnjoj šefici HDZ-a Jadranki Kosor u kojem je tražio da ga “spasi od Šukera”.

Nakon 2009., a mandat je potvrdio 2013. i 2017. Jedno vrijeme istovremeno obnašao dvije funkcije - prvo je u travnju 2016. dobio mandat za vođenje gradskog, a mjesec dana poslije i za vođenje županijskog HDZ-a. No, uskoro je morao dati ostavku na jednu od tih funkcija jer je u međuvremenu promijenjen Statut stranke prema kojem niti jedan član ne može obnašati dužnost šefa stranke na dvije organizacijske razine.

Poznat po aferama

Uz Barišićevo ime vežu se i afere. Tako je bio prijavljen Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa jer je otkriveno da u svojoj imovinskoj kartici nije propisno prijavio luksuznu vikendicu koju je sagradio u Pokupskom na ime supruge Nikoline Vučković- Barišić. Troetažna vikendica s garažom i vinskim podrumom, te zemljištem, navodno je, prema tadašnjoj procjeni stručnjaka, bila vrijedna najmanje 80 tisuća eura.

Budući da ta vikendica na elitnoj lokaciji na Sunčanom brijegu, dok je trajala gradnja, nije bila propisno označena niti je gradilište bilo ograđeno, mediji su tada pisali da je Barišić prekršio i Zakon o gradnji.

Prošle godine u medijima se pojavila priča i o skupocjenom Mercedesu C klase 220 D koji je koristila njegova supruga, a koji nije bio prijavljen u imovinskoj kartici. No, Barišić je tada novinarima rekao da auto nije u imovinskoj kartici jer je u najmu, da on i supruga sa svojim primanjima to sebi mogu priuštiti, te da ionako planiraju podići kredit za renoviranje kuće i kupnju auta. Mjesec dana poslije Barišići su kupili Mercedes iste marke, ali u crnoj boji, koji je on poslije uredno prijavio u karticu. 

Vlasnik niza nekretnina

Prema dostupnoj imovinskoj kartici, Dražen Barišić kao gradonačelnik Velike Gorice od 2009. i saborski zastupnik HDZ-a od 2015. ima plaću od 18 tisuća kuna. Zanimljivo je spomenuti da se za tu plaću u protekle četiri godine u Saboru oglasio tek tri puta!

Njegova supruga, inače ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica mjesečno zarađuje nešto više od deset tisuća kuna.

On i supruga vlasnici su niza nekretnina - kuće, vikendice, građevinskog zemljišta, oranica, šuma, drugih nekretnina... ukupne vrijednosti 2,98 milijuna kuna.

Uz nekretnine u imovinskoj kartici imaju upisanu vrijednost umjetnina u iznosu od 60.000 kuna, vrijednost nakita u iznosu od 45.000 kuna, čamac čija je procijenjena vrijednost 30.000 kuna i Mercedes vrijedan 201 tisuću kuna.

Prema imovinskoj kartici, supružnici Barišić imaju ušteđevinu od 331.321 kunu i kredit u iznosu 29.950 eura podignut 2019. godine.