Prijava

Vaša prijava

Grbin: SDP će na ovim izborima imati svog kandidata, ali on ne mora biti član stranke može biti i od koalicijskih partnera

['hrvatska', 'vlada', 'sabor', 'izbori', 'politika']

Dan nakon što je pokazao da u stranci ima podršku većine, i stavio unutarstranačke probleme malo po strani, u SDP-u priznaju - kasno je, ali je vrijeme da se uhvatimo pripreme za lokalne izbore.

Peđa Grbin zato je iskoristio i neradnu nedjelju za posjet gradskim i županijskim organizacijama. Prva u nizu - Velika Gorica; ne samo zbog brojnosti članstva, nego i afere Janaf u koju je upleten i dojučerašnji gradonačelnik tog grada. No nitko nije imun na korupciju - poruka je novog šefa SDP-a. 

Oblačna nedjelja u Velikoj Gorici prva je Grbinova stanica u pripremi za lokalne izbore. Program temelji na borbi protiv korupcije na koju, priznaje, imun nije niti SDP. Njihov gradonačelnik Nove Gradiške uhićen je u aferi Janaf, baš kao i gradonačelnik Velike gorice.

"I ako me pitate je li to teret za SDP, da to je teret za SDP i od toga niti možemo,. niti hoćemo niti smijemo bježati", kazao je Grbin.

Tako će s Vinkom Grgićem popričati čim iziđe iz pritvora, baš kao što je to napravio na prvoj sjednici predsjedništva sa Željkom Saboom, osuđenom za davanje mita.

Očekujem od njega odgovor i očekujem da se ponese isto kao što bi se trebao ponijeti svaki odgovorni SDPovac, a to je da stavi javni interes, interes političke stranke, a tek onda svoj osobni.

Neslužbeno, bivši vukovarski gradonačelnik spreman je napustiti SDP, što bi trebao objaviti na sljedećem predsjedništvu stranke, a u tome će očito dobiti potporu ostalih članova tog tijela.

"Ostavili smo mu zaista ljudski, kolegijalno, prijateljski vremena da razmisli, on još tu odluku nije objavio, a očekojemo da ćemo uskoro saznati što se snjim zbilo, dale, da li je poslušao ili nije", rekla je Biljana Borzan, članica predsjedništva SDP-a.

No teret stranci nisu samo osumnjičeni i osuđeni za korupciju. Izbacivanje, odnosno pozivanje na statut stranke - SDP bi mogao primijeniti i ako se saborski klub i sljedeći tjedan usprotivi volji predsjedništva.

Čekaju ih lokalni izbori, a ondje će, osim u velikim gradovima - glavnu riječ voditi lokalne organizacije. U Rijeci - već se zna više neće biti Vojko Obersnel, a novog će kandidata, kaže Grbin predložiti sam ogranak. No najveći problem im je ipak u Zagrebu - gdje šef ogranka Gordan Maras nije uspio ući u Sabor, pa se spekulira da bi to za cijelu ljevicu mogao biti Tomislav Tomašević iz platforme Možemo.

"Ja sam više puta jasno rekao da će SDP na ovim izborima imati svog kandidata - ali isto tako sam jasno rekao da taj kandidat ne mora biti član stranke može biti i od koalicijskih partnera", kazao je Grbin.

No nema se vremena za gubljenje, svjestan je i Most, koji je - također u pripremi za lokalne - jutros izabrao isti grad, pa i isti kafić kao SDP.