Prijava

Vaša prijava

Tajne zaboravljenih slučajeva: Mafijaška ubojstva, tijelo bez glave i šaka, misteriozno ubojstvo aktivnog gej svećenika...

['mafija', 'ubojstva']

1993. godina se smatra početkom oružanih sukoba zagrebačkih mafijaških klanova. Bile su to hladnokrvne egzekucije koje su u tim ratnim godinama dotatno ulijevale strah građanima s obzirom da su se odvijale najčešće na ulicama i javnim mjestima.

No, u sjeni mafijaških, ostala su još mnoga neriješena ubojstva. Među njima je i ubojstvo kontroverznog gej svećenika koje je do danas ostalo obavijeno velom tajni.

Ubijen ispred kuće. Osveta za ranjavanje Vjeke Sliška?!

Damir Kovačić zvani Šerif (30) ubijen je hicem iz vatrenog oružja u veljači 1993. godine ispred svoje kuće u zagrebačkom Rudešu. Smatra se da je ubojstvo bilo osveta jer je Šerif, kada je radio kao zaštitar u zagrebačkoj diskoteci ''Sokol'', 1991. godine pucao i teško ranio kralja poker automata Vjeku Sliška.

Nasmrt pretučena, ubijeni kuhinjski nožem, čekićem, eksplozivom...

Milan Končar (52) iz Ivanić Grada ubijen je eksplozivom u travnju 1993. godine u mjestu Bešinec. Ivan Brlek (53), bravar iz Klinča Sela, ubijen je čekićem u Gornjoj Pačetini. Iste godine u srpnju je hladnim oružjem ubijena i umirovljenica iz Siska, Stanka Čadi (69). Anka Grgurić (57), domaćica iz Bakovca, nasmrt je pretučena u studenom 1993. godine. Zdenka Skelin (73), umirovljenica iz Zagreba, ubijena je kuhinjskim nožem u prosincu.

{"RELATED":3919566}

Šiškiću presudio snajper. Bio je desna ruka Vjeke Sliška

Mladen Šiškić (31), ubijen je pred kućom u rujnu 1995. godine u zagrebačkoj Dubravi hicem iz vatrenog oružja, najvjerojatnije snajperom s prigušivačem. Šiškić je inače bio desna ruke Vjeke Sliška pa se pričalo i da je njegovo ubojstvo u stvari upozorenje Slišku. Ubojica nije otkriven.

Tijelo bez glave i šaka

Nevenka Krznarić (71), umirovljenica iz Zagreba, ubijena je tvrdim predmetom u prosincu 1995. godine, a u listopadu 1996. godine je hice iz vatrenog oružja ubijena 42-godišnja službenica iz Zagreba Ana Muhvić

4. srpnja 1996. godine na području Petruševca u Zagrebu, pronađeno je tijelo Mirka Bednjaneca (52). Nesretnom vozaču je ubojica, ili više njih, odrezao glavu i šake. DNK metodom uzvrđen je identitet. Ubojica nije pronađen, a kao jedan od motiva ubojstva se navodio njegova navodna upletenst u krijučarenje cigareta. 

Blaž Kruhoberec (56), bio je noćni čuvar na farmi, a ubijen u listopadu 1996. u Velikoj Gorici hicem iz automatske puške. Kruhoberec je bio svjedok raspačavanja droge i zato je likvidiran.  Među osumnjičenima je bilo i nekoliko vojnih osoba, pa kad se pronio glas da bi mogli biti privedeni, njihovi su suborci zaprijetili da će dići velikogoričku postaju u zrak. Slučaj je pao u zaborav.

{"RELATED":3634177}

Ugušen gej svećenik, pronađena njegova 'crna knjižica' s imenima

Jedno od najkontroverznijih ubojstava u Hrvatskoj je svakako ubojstvo Petra-Zdravka Blajića (56), svećenik iz Splita. Ugušen je u svom stanu u rujnu 1996. godine. Bio je zborovođa, svećenik i publicist, ali i strastveni homoseksualac. U njegovu stanu je pronađen notes s imenima, nadimcima i brojkama.

Uz svaki je datum bilo zabilježeno muško ime ili nadimak, pa telefonski broj, a uz broj, opis sklonosti i eventualno cijena, ako bi partner bio muška prostitutka. Bilježio je i jesu li aktivni ili pasivni partneri te pristaju li na oralni seks.

Svećenik Blajić pronađen je nakon što su susjedi obavijestili policiju da ga nekoliko dana nitko nije vidio te da nitko ne preuzima njegovu poštu u stanu u vlasništvu Splitsko-makarske nadbiskupije.

Policajci su, uz pomoć vatrogasaca, razvalili vrata stana i nasilno ušli u stan. Svećenik Blajić ležao je mrtav u hodniku stana na leđima, a preko lica mu je bio prebačen ručnik te je bio prekriven plahtom. Na sebi je imao čarape, potkošulju i crne hlače.

{"RELATED":3628949}

1997. godine su upucana trojica muškarca i ugušena je žena

Vinko Mendeš (39), trgovac iz Zagreba, ubijen je hicem iz pištolja u veljači u svojoj obiteljskoj kući. Roža Havidić (50), djelatnica iz Zagreba, ubijena je u lipnju u Hrašću Turopoljskom u svojoj kući. Ubojica joj je svezao ljepljivu traku preko usta i nosa zbog čega se nesretna žena ugušila.

A onda su zaredala mafijaška ubojstva...

Ivan Šakota (24) likvidiran je u lipnju ispred kafića Kvak u Zagrebu. Ubojica je na njega pucao iz snajpera i ubio ga iako je Šakota nosio pancirku.

Shpejtim Taqi (27), dočasnik iz Zagreba, ubijen je u srpnju na raskrižju Selske i Zagorske ulice hicem iz vatrenog oružja dok je na semaforu čekao zeleno svjetlo. Nepunih deset dana prije nosio je sliku svog pokojnog prijatelja Ivana Šakote na njegovu pogrebu i zakleo se da će ga osvetiti. Za njegovo ubojstvo bili su osumnjičeni ''dečki s Knežije'', ali su oslobođeni optužbi.

{"RELATED":3355861}

Nebojša Ćuk (36), ubijen je u srpnju hicem iz vatrenog oružja u svojoj kući u Svetoj Nedelji.

Mijat Vrdoljak (35), iz Sesveta, izrešetan je na Kozari boku ispred telefonske govornice. Izrešetali su ga hicima iz jurećeg automobila. Mjesec dana prije ubojstva u kanti za smeće pored njegovog automobila netko je postavio eksplozivnu napravu.

Omer Zahirović (40) ubijen je u svojoj spavaćj sobi u kući u Dubravi dok je njegova supruga ranjena. Nekoliko dana ranije je izašao iz zatvora. Motiv ubojstva je navodno bio taj što je Zahirović početkom 90-ih godina bacio bombu u kockarnicu Zlatka Bagarića pri čemu je bio ranjen Zoran Petrović zvani Ivica, pa se pričalo da je upravo on naručitelj, ako ne i egzekutor. Međutim, sudilo se Gordanu Kolariću i Zoranu Petroviću, no ubojstvo nije dokazano. Ubojica je nepoznat.

{"RELATED":3896772}

Preživio autobombu, a presudio mu hitac dok je bio na šanku. Ubijen i učenik...

U travnju 1998. godine likvidirani su hicima iz "škorpiona" Ante Lozić i Slavko Papić u Osječkoj ulici u Čepinu.

Albert Burić (34), vlasnik kafića ''Versus'' ubijen je u ožujku u Zagrebu. Dignut je u zrak eksplozivnom napravom na daljinsko upravljanje koja mu je bila postavljena pod auto.

Bivši legionar Bernard Hutinski ubijen je u svibnju 1998. za šankom noćnog kluba u Čakovcu. Ubojica je pobjegao kroz stražnji izlaz i nikada nije otkriven. Dva mjeseca prije ubojstva postavljena je mu je autobomba koja je eksplodirala i tada je čudom preživio.

Edin Hamzić (14), učenik iz Zagreba, ubijen je u ožujku hicem iz pištolja.

{"RELATED":3349265}

Izrešetan dok je u BMW-u jeo burek, a ubijen je i poznati 'gazitelj' maćuhica

Miljenko Bulić ubijen je u siječnju 1999. godine je u Osijeku. Bulića su navodno pratili i namamili u stupicu, te potom izrešetali. Ubojica nikada nije otkriven.

Željko Šobot (34) izrešetan je u ožujku iste godine hicima iz strojnice ''ero'' koja je ukradena iz skladišta MORH-a dok je na Ozaljskoj ulici sjedio u svom BMW-u i jeo burek.

MIROSLAV ŽIVODER (42), soboslikar iz Zagreba, ubijen je u travnju hicem iz pištolja u Zagrebu.

Damir Džeba (30), ubijen je hicem iz vatrenog oružja u listopadu u Zagrebu. Navodno je ubijen jer je namjeravao policiji progovoriti o mafijaškim obračunima u Zagrebu. U javnosti je bio poznat kao ''gazitelj maćuhica'' džipom ispred HNK.

Iste je godine, ali u lipnju, ubijen i Jean Pierrre Andre (55). Nasmrt je pretučen na Trgu Josipa Jurja Strossmayera u Zagrebu i ostavljen u parku pokraj smeća. Istraga je bila koncentrirana na istospolni milje.

U idućem nastavku čitajte: mafijaška ubojstva se nastavljaju, ali ubijen je i muškarac čiji identitet policija nije otkrila niti 20 godina nakon što je pronađeno njegovo mrtvo tijelo...