Prijava

Vaša prijava

Županije prijavljuju velik broj novih slučajeva: Stožer se danas obratio javnosti, idu stroge mjere

['pandemija', 'podaci', 'zupanije', 'koronavirus']

Međimurska županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata testirano je 514 osoba, od čega su evidentirana 213 slučaja osoba pozitivnih na virus covid-19 u Međimurskoj županiji.

U proteklih 24 sata oporavilo se 175 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1.209. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 19.964 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 882 obrađena testa danas je 305 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 114, Hvara 3, Imotskog 13, Kaštela 21, Makarske 2, Omiša 14, Sinja 29, Solina 15, Trilja 11, Trogira 4, Vrgorca 1, Vrlike 3, Dicma 1, Dugog Rata 3, Dugopolja 6, Gradca 1, Hrvaca 7, Klisa 5, Marine 1, Muća 1, Otoka 12, Podbablja 10, Podgore 1, Podstrane 5, Prološca 6, Runovića 2, Segeta 4, Selca 2, Šestanovca 1, Šolte 1, Zagvozda 1, Zmijavaca 3 i Ciste Provo 2 osobe. 

Od ukupnog broja novooboljelih 169 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.
Ukupno 2595 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalaze se 142 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 14 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su 4 osobe; 3 muške osobe starosti 78,82 i 85 godina i jedna ženska osoba stara 66 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju. 

Osječko-baranjska županija

U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata na koronavirus je testirano ukupno 360 uzoraka, s time da se od tog broja na područje Osječko-baranjske županije odnosi 336 uzoraka od kojih je 166 bilo pozitivno.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području gradova Osijek (101), Đakovo (12), Valpovo (11), Belišće (9) i Beli Manastir (4) i Donji Miholjac (2) te općina Koška (4), po dvije novopozitivne osobe su s područja općina Antunovac, Bilje, Bizovac, Petrijevci, Punitovci i Satnica Đakovačka, a po jedna s područja općina Čepin, Draž, Đurđenovac, Erdut, Jagodnjak, Petlovac, Podgorač, Semeljci, Šodolovci, Viškovci i Vladislavci.

Na bolničkom liječenju nalazi se ukupno 221 osoba oboljela od covid-19, i to 178 osoba u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 31 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 43 pacijenata s tim oboljenjem.

U zadnja 24 sata preminulo je šest osoba zaraženih koronavirusom. U Respiracijskom centru KBC-a Osijek preminulo je pet muških osoba (iz Đakova rođen 1940. godine, iz Dragotina rođen 1940. godine, iz Osijeka rođen 1947. godine, iz Đakova rođen 1932. godine i iz Donjeg Miholjca rođen 1943. godine) te ženska osoba iz Podravske Moslavine rođena 1939. godine.

Na području Osječko-baranjske županije trenutno je u samoizolaciji 1.859 osoba koje su kontakti pozitivnih osoba.

Policija je provela 31 samoinicijativnu provjeru osoba u samoizolaciji, kao i jednu po dojavi građana, no svi su zatečeni na prijavljenoj adresi te nije utvrđeno kršenje te mjere.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije je 118 novih slučajeva infekcije koronavirusom. Novozaražene osobe izolaciju provode na području gradova Zadar(59), Biograd(5), Pag(3), Obrovac(2), Nin(2) i Benkovac(1) te općina Bibinje(3), Galovac(1), Gračac(5), Kali(3), Novigrad(6), Pakoštane(3), Pašman(2), Poličnik(1), Posedarje(5), Povljana(1), Privlaka(1), Ražanac(2), Stankovci(1), Sukošan(5), Sv.Filip i Jakov(3), Škabrnja (1), Vir(1), Vrsi (1) i Zemunik Donji(1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 385 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 1978 stanovnika. U ovome trenutku na području naše županije aktivno je ukupno 1119 slučajeva zaraze koronavirusom.

Jučerašnja testiranja u Domu za stare i nemoćne osobe Zadar pokazala su da je na koronavirus pozitivno još 11 korisnika i 3 djelatnika.

U Općoj bolnici u Zadru od posljedica koronavirusa i ranijih kroničnih bolesti preminuo je 73-godišnji muškarac. Na svim COVID odjelima hospitalizirano je 42 bolesnika od kojih je 5 na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru na liječenju je 8 bolesnika.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

Grad Zagreb

U protekla 24 sata zabilježeno je 624 nova slučaja zaraze koronavirusom u Zagrebu, izvijestio je zagrebački Stožer civilne zaštite dodavši da je vrijednost antigenskog testiranja, koje kreće u ponedjeljak, brza detekcija zaraženih. 

Među novooboljelima, 278 osoba ima negativna epidemiološku anamnezu, a 270 su kontakti covid pozitivnih osoba. Novozaraženo je i sedam korisnika i četiri djelatnika domova za starije i nemoćne te 49 učenika u osnovnim i srednjim školama na području Zagreba. 

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč najavio je da će brza antigenska testiranja u ponedjeljak početi na 12 lokacija u domovima zdravlja.  

"Svaki dom zdravlja imat će na četiri lokacije punktove na kojima će se obavljati 'drive in' testiranje. Na deset lokacija radit će se od 9 do 12 sati, a na dvije lokacije od 11 do 14 sati", kazao je Jeleč.

Istaknuo je da će testiranje biti besplatno za građane te da se preporučuje onima koji kroz pet dana imaju aktivne simptome koji se mogu povezati s koronavirusom. 

"Vrijednost je tog testiranja da brzo dođemo do podatka tko je pozitivan. Imamo pripremljen sustav, građani imaju mogućnost vrlo brzo, besplatno doći na testiranje i vrlo brzo saznati svoju dijagnozu", poručio je.

No, ako se na antigenskom testiranju pokaže negativan nalaz, njega treba potvrditi PCR-om.

Za sada je za antigensko testiranje osigurano 50.000 testova, a građani će se na testiranje moći naručiti preko online platforme koja bi trebala profunkcionirati danas. 

Voditelj službe prevencije Policijske uprave Zagrebačke Velimir Tišma izvijestio je da su na području Zagreba i Zagrebačke županije zabilježena tri slučaja kršenja odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite

Ugostiteljski objekti i noćni klubovi, pojasnio je Tišma, radili su nakon dopuštenog radnog vremena (ponoći), a službenici policije prilikom intervencije u ta tri objekta zatekli su posjetitelje koji nisu u to vrijeme trebali biti tamo.

Varaždinska županija

Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 307 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je ukupno 698 uzoraka.

Među brisevima uzeti simptomatskim osobama udio pozitivnih je 52%, kod osoba koje se preventivno testiraju u bolničkom sustavu je udio pozitivnih 29%, a kod osoba koje su testirane na vlastiti zahtjev uz plaćanje je udio pozitivnih 16%.

Ovime je Varaždinska županija i dalje, već tri dana zaredom, u samom vrhu europskih regija s najvećim brojem novozaraženih unutar sedam dana. Posljednjih tjedan dana evidentirano je 1635 novih slučajeva što na 100.000 stanovnika daje 7-dnevna incidenciju vrijednosti 973.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin trenutno se nalazi 186 osoba s težom kliničkom slikom, od čega je 64 na odjelu infektologije, a 11 na ostalim odjelima u Varaždinu, 15 ih je u jedinici intenzivnog liječenja od čega 14 na respiratoru, 51 je u Klenovniku i 45 u Novom Marofu. Preminule su 3 osobe pozitivne na covid-19, što nažalost broj preminulih tijekom tri tjedna povećava na 47. Prije toga se u osam mjeseci evidentirane ukupno 3 preminule osobe pozitivne na covid-19.

S kućnog liječenja otpušteno je 369 osoba.

Virovitičko-podravska županija

Na području Virovitičko-podravske županije među 102 analizirana njih 39 je pozitivno na covid-19, izvijestio je Stožer civilne zaštite, a temeljem podataka Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok VPŽ. Riječ je o analiziranima u srijedu 18. studenog, a rezultati za 19. studeni, tek se očekuju.

I nadalje je sve veći pritisak na bolničke kapacitete. U zadnja 24 sata, petero pacijenata je otpušteno s bolničkog liječenja u OB Virovitica, ali pritom je stiglo novih osam bolesnika s covidom-19. Trenutno je u Općoj bolnici Virovitica 37 covid-19 pacijenata, a njih četvero i nadalje je u KBC-u Osijek. Navedenih 39 novo zaraženih dolazi s područja sljedećih općina i gradova: Pitomača (11), Virovitica (8), Suhopolje (5), Slatina (4), Lukač (4), Čačinci (3), Gradina (1), Nova Bukovica (1), Špišić Bukovica (1), Mikleuš (1).

Iz Stožera civilne zaštite VPŽ apeliraju na odgovorno ponašanje i poštivanje epidemioloških mjera. Od početka koronavirusa, na području Virovitičko-podravske županije, 1.218 osobe su se zarazile covidom-19. Istodobno, 21 osoba je preminula s područja VPŽ-a.

Ličko-senjska županija

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 69 je novooboljelih osoba od covid-19 te je preminula jedna osoba.

12 oboljelih osoba je s područja Gospića, 2 s područja plitvičkih Jezera te jedna iz Udbine. U Domu za odrasle osobe Bistričak u Otočcu potvrđeno je 40 pozitivnih korisnika te 14 djelatnika. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

U OB Gospić preminula je jedna osoba starije životne dobi (84 godine), preminula osoba je bila korisnica Doma za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije.

Od covid-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno su oboljele 1003 osobe od čega je 232 aktivna slučaja, 738 osoba je izliječeno te 33 osobe preminule.

Trenutno aktivni slučajevi po gradovima/općinama: Gospić – 94, Senj – 27, Otočac – 30, Novalja –3, Brinje – 8, Plitvička jezera – 8, Perušić – 3, Udbina – 4, Lovinac – 1 i Dom za starije osobe Bistričak - 54.

U posljednja 24h provedeno testiranje nad 108 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/samoizolacijom je ukupno 709 osoba.

Karlovačka županija

U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji su 72 nova slučaja zaraze, s područja grada Karlovca 40 osobe, Duga Resa 7, Ogulin 8, Ozalj 2, Slunj 2 , Vojnić 4, Žakanje 1, Draganić 2, Barilović 1, Netretić 1, Josipdol 1, Kamanje2, Lasinja 1. U Karlovačkoj županiji ukupno su do sada oboljele 2273 osobe. U samoizolaciji se nalazi 708 osoba.

U OB Karlovac se na bolničkom liječenju nalaze 53 pacijenta, 7 osoba je na respiratoru, 10 je novoprimljenih, 3 osobe su otpuštene s bolničkog liječenja, a preminula je muška osoba u dobi od 63 godine. U samoizolaciji se nalazi 60 djelatnika bolnice - 47 zdravstvenih i 13 nezdravstvenih.

U OB Ogulin na COVID odjelu leže 23 bolesnika. Preminula je jedna ženska osoba 1954. godište te muška osoba 1941. godište sa značajnim komorbiditetima. U samoizolaciji se nalazi 56 djelatnika bolnice, od toga 6 liječnika.

Zagrebačka županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do petka, 20.11.2020. do 10 sati evidentirano je 6717 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 3589 osoba, a 33 osobe su preminule. Trenutno je aktivno 3095 slučaja.

U odnosu na podatke od jučer oboljelo je 295 osoba (gradovi – 20 Samobor, 4 Sveta Nedelja, 19 Zaprešić, 13 Jastrebarsko, 66 Velika Gorica, 6 Ivanić-Grad, 35 Dugo Selo, 28 Vrbovec, 24 Sveti Ivan Zelina, općine – 5 Brdovec, 5 Bistra, 5 Jakovlje, 19 Luka, 2 Marija Gorica, 3 Pušća, 2 Klinča Sela, 5 Stupnik, 2 Pisarovina, 2 Kravarsko, 4 Kloštar Ivanić, 1 Križ, 8 Brckovljani, 5 Rugvica, 4 Dubrava, 5 Rakovec, 1 Gradec, 2 Bedenica), izliječene su 363 osobe. Preminule su dvije osobe i to jedna s područja Jakovlja 17.11.2020. te jedna s područja Brdovca 18.11.2020.

Samoizolacija je propisana učenicima sedam razreda osnovnih škola i 2 razreda srednje škole.

U domu za starije s područja općine Luka detektirano je 17 pozitivnih korisnika i 2 djelatnika. Epidemiološka obrada je u tijeku.

Primorsko-goranska županija

Na području Primorsko-goranske županije 196 je novozaraženih osoba i 52 osobe koje su ozdravile. Danas bilježe 1848 aktivnih slučajeva covid-19 bolesti.

Udio zaraženih/oboljelih osoba starijih od 65 godina u ukupnom broju zaraženih ne slijedi navedeni trend rasta novooboljelih osoba, već je danas u padu i iznosi 10%.

Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata u bolnici koje se liječe od covid-19 bolesti je porastao za 4 osobe u odnosu na jučer i iznosi 95. Od tog broja i danas je na respiratoru 11 osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana, nažalost, umrla je jedna osoba.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 515 uzoraka briseva na covid-19. Potvrđeno je 76 novozaraženih osoba s područja županije.

Za 59 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 5 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Rijeka (2), Zagreb (1), Italija (1), Srbija (1).

U epidemiološkoj obradi nalazi se 12 osoba. Izliječeno je 61 osoba. Trenutno je 551 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalaze se 553 osoba.

Sisačko-moslavačka županija

U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan je 49 novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19.

Riječ je o 23 osobe s područja grada Siska, osam osoba s područja grada Popovače, sedam osoba s područja grada Novske, četiri osobe s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja grada Hrvatska Kostajnica, dvije osobe s područja općine Sunja, jednoj osobi s područja grada Kutine, jednoj osobi s područja grada Gline i jednoj osobi s područja općine Jasenovac.

Na području županije trenutno je 458 aktivnih slučaja zaraze.

Brodsko-posavska županija

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježena su 122 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem) od čega je 30 slučajeva osoba s prebivalištem u drugim županijama.

Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina) s dijelom uključenih podataka i od prethodnog dana: grad Slavonski Brod (45), općina Davor (13), grad Nova Gradiška (10), općina Klakar (9), općine Garčin, Staro Petrovo Selo i Velika Kopanica (po 8), općina Slavonski Šamac (7), općine Oriovac, Sikirevci i Vrpolje (po 6), općina Donji Andrijevci (5), općine Brodski Stupnik, Cernik i Rešetari (po 4), općine Bebrina, Bukovlje, Gornja Vrba i Sibinj (po 3), općine Nova Kapela, Okučani, Oprisavci i Podcrkavlje (po 2), općina Dragalić (1) te 30 osoba s prebivalištem u drugim županijama.

Nema preminulih osoba u zadnja 24 sata. Hospitalizirano je ukupno 65 osoba (10 osoba više nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 53 osobe, a u novogradiškoj bolnici 12 osoba. Deset hospitaliziranih osoba je na respiratoru (3 osobe više nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 1.655 osoba (183 osoba više nego prethodni dan).

Bjelovarsko-bilogorska županija

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 45 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

16 novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, 10 novooboljelih osoba s područja je grada Daruvara, 3 novozaražene osobe s područja su općine Kapela, po 2 novooboljele osobe s područja su grada Garešnice te općina Sirač, Ivanska, Veliko Trojstvo, Rovišće, a po jedna novooboljela osoba s područja je gradova Čazma i Grubišno Polje te općina Hercegovac, Končanica, Veliki Grđevac i Štefanje.

Na covid odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 25 pacijenata od kojih je njih 2 na respiratoru.

U samoizolaciji je na području županije 1245 osoba.

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 48 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se 23 osobe iz Dubrovnika, deset iz Konavala, šest iz Župe dubrovačke, tri iz Vele Luke, dvije iz Metkovića te po jednoj osobi iz Dubrovačkog primorja, Opuzena, Blata i Slivnog.

Ukupno je zaraženo 28 osoba muškog i 20 osoba ženskog spola, a za njih 26 utvrđena je epidemiološka veza.

Peminule su dvije osobe. Jedna muška osoba iz Ploča (rođ. 1931) i jedna ženska osoba iz Metkovića (rođ. 1934.).

Izliječeno je 30 osoba. U OB Dubrovnik hospitalizirana je 51 osoba pozitivna na koronavirus. Devet bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, dva bolesnika su na respiratoru – neinvazivna ventilacija, sedam je na invanzivnoj ventilaciji.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je 49 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (11 osoba iz Vinkovaca, po 6 iz Vukovara i Županje, 5 iz Cerića, po 3 osobe iz Ivankova i Vođinaca, po 2 iz Otoka i Markušice, te po 1 osoba iz Antina, Bobote, Cerne, Korođa, Prkovaca, Srijemskih Laza, Starih Jankovaca, Starih Mikanovaca, Strošinaca, Štitara i Tordinaca). Preminule su 2 osobe.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 3566, od kojih je 2979 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 58 osoba.

Trenutno je u županiji 62 osobe hospitalizirano zbog covid-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 273 osobe, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 22.288. U samoizolaciji na području županije su 1193 osobe.

Od ukupnog broja pozitivnih na covid-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 49 radnika iz sustava zdravstva (10 liječnika, 21 medicinska sestra/tehničara, 8 drugih zdravstvenih radnika i 10 nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 26 radnika (7 liječnika, 13 medicinskih sestara/tehničara, 3 drugih zdravstvenih radnika i 3 nezdravstvena radnika).

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 290 slučajeva zaraze koronavirusom, 261 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 29 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 555 osoba, a ukupno je testirano 15615 osoba.

Na posljednjem testiranju obrađeno je 147 uzoraka, od kojih je 66 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Koprivničko-križevačka županija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na koronavirus na području županije u općoj populaciji potvrđeno 66 novih slučajeva bolesti COVID-19. Tijekom jučerašnjeg dana izuzet je ukupno 191 uzorak iz opće populacije, a dio nalaza još se očekuje.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 525 slučajeva bolesti COVID-19, 65 osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalaze se 53 osobe. 

U OB-u Koprivnica preminula je osoba 1951. godište s pozitivitetom na koronavirus koja je u kliničkoj anamnezi imala i druge dijagnoze.