Prijava

Vaša prijava

Stižu novi podaci! U Zagrebu 740 novih slučajeva: 'Imamo lošu epidemiološku situaciju'

['koronavirus']

Županijski stožeri prijavljuju kakva je danas situacija na njihovim područjima.

Međimurska županija

U Međimurju su potvrđena 232 nova slučaja zaraze koronaviruosm, a četiri su osobe umrle, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju testirane su 364 osobe te je evidentirano 185 pozitivnih slučajeva na virus COVID 19. Testiranjima antigenskim brzim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o devet pozitivnih slučaja. Epidemiolozi su na temelju kliničke slike, bez testiranja, dijagnosticirali covid kod 38 osoba.

U protekla 24 sata oporavila se 231 osoba. U Međimurskoj županiji sada je 1669 pozitivnih.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 24.946 uzoraka.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je u Međimurskoj županiji ukupno zabilježeno 6825 oboljelih covid osoba, a ukupno se oporavilo 5059 osoba.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, hospitalizirano je 120 pacijenta. Njih 12 hospitalizirano je unutar 24 sata, dok je otpušteno osam pacijenata. U tercijarnom respiratornom centru smješteno je 11 pacijenata. Na respiratoru je 11 covid pozitivnih pacijenata.

U protekla 24 sata umrle su četiri osobe s posljedicom zaraze, muškaraca starosti 67, 56 i 74 godine i žene starosti 84 godine, svi u terminalnoj fazi teških kroničnih bolesti, navodi se u priopćenju.

U zdravstvenom sustavu na virus covid  pozitivno je devet liječnika, 18 medicinskih sestara i jedan bolničar. U samoizolaciji su  tri liječnika i 17 medicinskih sestara.

Grad Zagreb

U Zagrebu je tijekom jučerašnjeg dana zabilježeno 740 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je trenutno 3598 aktivnih slučajeva, izvijestio je u petak zagrebački Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ "Dr. Andrija Štampar" obavljeno je 1508 testiranja na SARS-CoV-2, od čega je 600 nalaza bilo pozitivno, rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar.

Radi se, kaže o 'skoku', prekjučer smo imali 25 posto pozitivnih, a sada smo prešli brojku 33 posto.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 12 korisnika i sedam djelatnika.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 45 učenika i dva nastavnika osnovnih škola te 47 učenika i jednog nastavnika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 803 učenika osnovnih te 802 učenika srednjih škola.

U Karanteni Grada Zagreba nalazi se 38 osoba.

Šostar je rekao da danas završava projekt brzog antigenskog testiranja u školama, a svi koji su pozitivni ići će na PCR potvrdu. Konačni rezultati će biti poznati idući tjedan u ponedjeljak ili utorak.

Kao "nebulozne" je odbacio informacije u medijima da Zagreb plaća brze testove 45 eura. "Uzeli smo najbolje testove za djecu, validirali ih prije dva mjeseca. Istu smo cijenu platili kao i Njemačka - osam eura ili 66 kuna", rekao je Šostar.

Istaknuo je da u Zagrebu trenutno nabavljaju poseban frižider za 220.000 doza cjepiva koliko misli da će Zagreb dobiti u prvom naletu, nakon što se cjepivo odobri.

Jeleč: Imamo lošu epidemiološku situaciju

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč upozorio je da situacija u bolničkom sustavu i kod zdravstvenog osoblja nije dobra.

U bolničkom sustavu imamo više od 2500 osoba koje se liječe, a gotovo je 260 osoba na respiratoru. Oko 440 zdravstvenog osoblja je danas van pogona, što pozitivnih, što u samoizolaciji.

"To izrazito otežava funkcioniranje zdravstvenog sustava. Sam taj podatak govori u kojoj se nalazimo situacija je ozbiljna, brojke se povećavaju, moramo biti ozbiljni, nije trenutak za rasprave i svatko na svoj način mora doprinijeti da situaciju stavimo pod kontrolom", poručio je Jeleč.

S jučerašnjim danom napravljeno je 10.199 brzih testova, a 4024 osoba je pozitivno, gotovo svaka treća osoba. "Imamo lošu epidemiološku situaciju", rekao je Jeleč.

Dosad smo u Zagrebu imali više od 30.000 oboljelih i 594 osobe koje su umrle od koronavirusa, naveo je.

Osječko-baranjska županija

U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji koronavirusom su zaražene 223 osobe, a od posljedica zaraze umrlo je šest osoba, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

U laboratorijima osječkog KBC-a u i županijskog Zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata testirano je 520 uzoraka, od kojih su 223 bila pozitivna na koronavirus. Najviše novozaraženih osoba, njih 119, je s područja Osijeka, potom Đakova i Belišća po 14, te Valpova i Našica po devet, dok ostala mjesta imaju manji broj novozaraženih, rekao je na konferenciji za novinare načelnik Stožera Ivan Hampovčan.

Ističe kako se u ovome trenutku u samoizolaciji nalazi 2829 osoba, a u protekla 24 sata policija je provjerila 60 osoba koje su trebale biti u samoizolaciji, i samo jedna nije zatečena na adresi prebivališta.

Policija je obavila nadzor 79 ugostiteljskih objekata i nije bilo kršenja mjera. Državni inspektorat i Civilna zaštita proveli su 39 nadzora u trgovinama, trgovačkim centrima, kladionicama i tržnicama, a u dva slučaja utvrđene su nepravilnosti, za koje su izdana upozorenja i određene mjere za njihovo uklanjanje, navode u Stožeru.

Hampovčan je izvijestio kako će županijski Dom zdravlja, od ponedjeljka organizirati uzimanje uzoraka za testiranje i u Đakovu.

Ravnatelj Zubčić: Vrijeme je da se aktivira treća faza rada Respiracijskog centra

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić rekao je kako je u posljednja 24 sata, od posljedica zaraze umrlo šest osoba, pri čemu je najstarija rođena 1932, a najmlađa 1963. godine, a uz covid-19 imali su i druge komorbiditete.

Ukupno se na bolničkom liječenju nalaze 232 pacijenta. U osječkom KBC-u 180 pacijenta, od kojih su 43 na respiratoru, a 52 u Općoj županijskoj bolnici u Našicama, izvijestio je Zubčić.

S obzirom da u KBC-u pretpostavljaju da je ovo vrhunac epidemije Zubčić ističe kako u subotu počinje treća faza rada Respiracijskog centra, zbog čega je iz okolnih općih bolnica angažirano devet medicinskih sestara i anestezioloških tehničara, a pretpostavlja da će ih biti mobilizirano još šest.

Liječnika zasad imamo dovoljno, dižemo spremnost na najveću razinu, a postojeće pacijente ćemo raspodijeliti na tri lokacije u Respiracijskom centru. Pretpostavljamo da je ovo vrhunac epidemije i vrijeme je da se aktivira treća faza rada Respiracijskog centra, dok vrhunac epidemije ne prođe, pojasnio je Zubčić.

Dodao je kako u KBC-u na raspolaganju imaju oko 80 respiratora, od čega će za covid pacijente biti namijenjeno nešto više od 60.  Ističe da se u KBC-u stalno nabavlja nova oprema, a i dio respiratora za pacijente koji nemaju covid, mogu se, u slučaju potrebe, prebaciti u Respiracijski centar, pa se ti podatci mijenjaju.

Koprivničko-križevačka 

Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđena su 154 nova slučaja zaraze koronavirusom, a u Općoj bolnici Koprivnica umrle su tri osobe u dobi od 84, 75 i 69 godina koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge dijagnoze, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

"Trenutno je zabilježeno 80 učenika s pozitivitetom na koronavirus, 758 ih je u samoizolaciji, a  pozitivno je i 30 nastavnika te je njih 39 u samoizolaciji. Što se tiče nenastavnog osoblja, 12 osoba je pozitivno, a u samoizolaciji ih je 22. Zbog epidemioloških okolnosti 27 razreda nastavu pohađa online putem, kao i kompletna Osnovna škola Gola te koprivnička Osnovna škola Braća Radić", ističu u Stožeru civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije.

Zagrebačka županija

Novih 227 slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je na području Zagrebačke županije, gdje je samoizolacija propisana učenicima 19 razreda osnovnih i jednog razreda srednje škole.

Najviše novooboljelih je iz Samobora, njih 55, a slijede Velika Gorica s 39, Ivanić Grad s 20, Sveta Nedelja sa 17, Dugo Selo s 12 i Zaprešić s 11 novooboljelih.

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo u posljednja 24 sata izliječeno je 167 osoba pa su trenutno aktivna 3733 slučaja.

Primorsko-goranska

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 318 novooboljelih, testirano je 1176 osoba, a u riječkoj bolnici umrle su tri osobe, izvijestili su u petak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Ozdravile su 303 oosobe, pa je u toj županiji aktivan 2971 slučaj covida –19.

U riječkoj bolnici se liječi 119 oboljelih, od kojih 17 osoba treba pomoć respiratora.

Udjel oboljelih osoba u dobi od 65 ili više godina u ukupnom broju zaraženih u županiji je 12 posto.

Vukovarsko-srijemska 

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 149 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (39 osoba iz Vinkovaca, 17 iz Vukovara, 12 iz Županje, 11 iz Iloka, 6 iz Ivankova, po 5 osoba iz Nijemaca, Otoka i Vođinaca, po 4 iz Cerne, Komletinaca, po 3 osobe iz Cerića, Gradišta, Negoslavaca i Štitara, po 2 iz Andrijaševaca, Borova, Slakovaca, Starih Jankovaca, Starih Mikanovaca i Trpinje, te po 1 osoba iz Antina, Bapske, Bobote, Bršadina, Čakovaca, Drenovaca, Đeletovaca, Gunje, Ilače, Novih Mikanovaca, Privlake, Prkovaca, Rajevog Sela, Rokovaca, Šarengrada, Šiškovaca i Tovarnika). Preminulih osoba nema.

Trenutno je u županiji 76 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 342 osobe, a u samoizolaciji je 1897 osoba.

Ličko-senjska

"S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 71 je novooboljela osoba od COVID-19, izliječene su 34 osobe.

30 oboljelih osoba je s područja Gospića, 9 s područja Otočca, 20 s područja Senja, 6 s područja Plitvičkih Jezera, 4 s područja Novalje, te dvije s područja Perušića.  U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 1730 osoba od čega je 560 aktivnih slučaja, 38 osoba je preminulo te je izliječeno ukupno 1132 osobe. U posljednja 24h provedeno je testiranje nad 116 osoba. Pod mjerom samoizolacije je trenutno 1395 osoba."

Bjelovarsko-bilogorska 

"U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 102 nova slučaja zaraze koronavirusom, a preminula je jedna osoba. 58 novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, osam novozaraženih osoba s područja je općine Rovišće, šest novozaraženih osoba s područja je općine Šandrovac, pet novozaraženih osoba s područja je grada Garešnice, po četiri novozaražene osobe s područja su grada Grubišnog Polja i općine Kapela, tri novozaražene osobe s područja su Velikog Trojstva, po dvije novozaražene osobe s područja su grada Daruvara i općine Nova Rača, a po jedna novozaražena osoba s područja je grada Čazme i općina Veliki Grđevac, Đulovac, Zrinski Topolovac, Ivanska, Velika Trnovitica, Štefanje, Berek, Severin i Dežanovac.

Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 37 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih je njih 5 na respiratoru. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 2065 osoba.

Istarska

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 495 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 85 novozaraženih osoba s područja županije. 

Za 63 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 8 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Zagreb (3), Rijeka (2), Italija (1), Bosna i Hercegovina (1), Austrija (1).

U epidemiološkoj obradi nalazi se 14 osoba. Izliječeno je 65 osoba. Trenutno je 667 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 1217 osoba.

Sisačko-moslavačka

U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan je 230 novooboljelih osoba. Riječ je o 54 osobe s područja grada  Petrinje, 45 osoba s područja grada Siska, 38 osoba s područja grada Kutine, 38 osoba s područja grada Novske, 20 osoba s područja grada  Popovače, 12 osoba s područja grada Gline, šest osoba s područja općine Velika  Ludina, četiri osobe s područja općine Sunja, tri osobe s područja općine Lipovljani, dvije  osobe s područja općine Donji Kukuruzari, dvije osobe s područja grada Hrvatska Kostajnica,  jednoj osobi s područja općine Lekenik, jednoj osobi s područja općine Topusko, jednoj  osobi s područja općine Martinska Ves, jednoj osobi s područja općine Hrvatska Dubica,  jednoj osobi s područja općine Gvozd, te jednoj osobi s područja općine Dvor.

Požeško-slavonska 

Na posljednjem testiranju obrađeno je 204 uzorka, od kojih je 71 pozitivnih. U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 466 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 409 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 57 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 1117 osoba, a ukupno je testirano 18095 osoba.