Prijava

Vaša prijava

Bivši šef JANAF-a pušten iz zatvora da se brani sa slobode, njegov odvjetnik za RTL: 'Kovačević će aktivno sudjelovati u ovom postupku'

['hrvatska', 'vlada', 'sabor', 'izbori', 'politika']

Jutros su ispitani i posljednji svjedoci u slučaju Janaf pa je njegov bivši šef Dragan Kovačević, mogao biti pušten da se brani sa slobode.

Nakon tri mjeseca Remetinca stao je pred novinare i objašnjavao, odakle milijuni, tko je zalazio u popularni Klub, tvrdio da je nevin i zaključio kako se u Hrvatskoj oprašta sve, ali uspjeh ne.

Dragan Kovačević, bivši šef JANAF-a, nakon tri mjeseca ponovno je slobodan čovjek. Ispred remetinečkog istražnog pritvora 16 je minuta razgovarao s novinarima i tvrdio kako je nevin.

''Ja sam sve u životu mogao zamisliti i imao sam sve scenarije. Pasti iz aviona, poginuti, umrijeti, osim ovog scenarija. Ovaj scenarij svakako nije ugodan, ali ću ja dalje u sudskom procesu ovoj državi dokazati svoju nevinost'', rekao je Kovačević.

Njegov odvjetnik nije očekivao da će već danas na slobodu.

''Bila nam je vjerojatnija opcija da će to biti sutra. Obzirom na okolnosti da mora s USKOK-a doći rješenje na sud, pa onda ovdje, vjerovali smo da će to biti sutra'', kazao je Kovačevićev odvjetnik Ivo Farčić.

Problemi krenuli kad nije potpisao dokument o izvozu nafte iz Siska

Kovačević je govorio o milijun eura pronađenih u njegovu automobilu koji je bio parkiran u samoborskoj vili Deana Šparavca.

{"RELATED":3945932}

''To je bio novac od tri partnera jer se išlo kupovati poljoprivredno zemljište u Slavoniji. I ja sam ujutro trebao ići u Slavoniju odnijeti taj novac koji je bio promijenjen u devize i vratiti jednom od partnera. To vam je bio čisti biznis'', objasnio je Kovačević.

Zatim je nastavio o 4,5 milijuna kuna pronađenih kod Gorana Puklina, supruga zamjenice županijskog državnog odvjetnika.

''Njemu je najlakše reći da je to moj novac i riješio je stvar. Veze nema. Znate koja je moja veza s Puklinom? Da imam u toj zgradi od mojih malih ovih poduzeća koji se bave sa iznajmljivanjem garsonijera. Ima aktiva na -1. Puklin ima stan u toj zgradi. To je naša jedina poveznica. ''Nismo prijatelji ni suradnici. Nikakvi, susjedi koji se znamo'', rekao je.

Kaže da su problemi krenuli kad nije potpisao dokument o izvozu nafte iz Siska, a zatim odbio podnijeti ostavku.

''Tu su pritisci krenuli, ali nije gospodin ministar Ćorić tu kriv. Polako, to ćemo sve, doći ćemo i do tih dijelova pa ćemo doći do toga'', rekao je Kovačević.

Nije ostao dužan ni Daliji Orešković

Zasmetala ga je, kaže, fama oko kluba u Slovenskoj 9. Podsjetimo, prema USKOK-ovim tvrdnjama tamo mu je Krešo Petek navodno donio 1,9 millijuna kuna mita, a u isto je vrijeme u klubu bio i suprug bivše predsjednice Jakov Kitarović.

{"RELATED":3945832}

''To nije nikakav klub. To je udruga Slavonska ravnica u kojoj su se okupljali ljudi iz Slavonije i prijatelji. Donesete bocu vina, čvarke, donesete hranu. I onda jedete tamo. I onda se družite. To je prostor 25-30 kvadrata'', kazao je Kovačević.

Tamo se družio i predsjednikom Milanovićem, a o njemu danas kratko.

''Nema on mene što braniti, ne braniti, on je govorio istinu ja ne ne znam tko me posebno iz politike napadao'', rekao je.

Zato nije ostao dužan Daliji Orešković.

''Kad vidim najviše ovu gospođu Orešković, koja je prva došla, pala na koljenima moliti da dobiva poslove u JANAF-u. Ona prva se ide slikati'', izjavio je Kovačević.

Kovačević tvrdi da mu nitko nije dojavio da će biti uhićen.

Iz Remetinca je izišao i Dražen Barišić, sada već bivši gradonačelnik Velike Gorice. Njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković za RTL je pojasnio što je bio uvjet za njegovo puštanje iz istražnog zatvora.

''Da nije podnio ostavku svakako ne bi bio pušten, dakle u ovom trenutku je ostalo jedno 10 svjedoka u odnosu na njega čemu smo mi doskočili na način da smo iznijeli tj. dopunili obranu u jednom malom segmentu u smislu da smo određene tehničke stvari učinili nespornim tako da je prestala opasnost da bi postojao njegov interes da boravkom na slobodi utječe na te njegove svjedoke. Nakon što je otpao taj pritvorski osnov, dakle opasnost od utjecaja na svjedoke, preostalo je ponavljanje koje se lako otkloni davanjem ostavke i to smo jutros napravili tako da nema više dalje razloga za njegovim daljnjim zadržavanjem u istražnom zatvoru'', objasnio je Pavasović Visković.

Naša Ivana Ivanda Rožić razgovarala je s Kovačevićevim odvjetnikom Tomislavom Grahovcem o tome kako će se odvijati ovaj pravosudni proces u koji su indirektno upetljani i najviši državni dužnosnici.

''Istraga se dalje nastavlja. Gotovo na dnevnoj bazi se gomilaju stranice spisa, prikupljaju se drugi dokazi i u ovom trenutku doista je neizvjesno koliko dugo će trajati istraga. Zakonski rok je šest mjeseci, ali teško sumnjam da će to biti u tom roku zato što sigurno će ovdje s obzirom na opsežnost spisa i velikog broja dokaza koji se trebaju prikupiti rok će sigurno biti i prebačen, tražit će se produžetak roka za završetak istrage. Koliko će proći do suđenja, teško mi je reći, u ovom trenutku to su moje pretpostavke da vidim u ovih tri mjeseca da vidim kako se puni spis s dokumentacijom, uvjeren sam da će to biti tako '', rekao je Grahovac.

Što je sa svjedocima, jesu li oni svi ispitani?

''Svi svjedoci koji su bili određeni od strane suca su ispitani, a za ostale optuženike, odnosno osumnjičenike, ja nemam pojma u ovom trenutku, ali što se tiče njegovih svjedoka oni su svi ispitani. Što se tiče ostalog dijela dokumentacije, sve je to istraga, istraga nije samo ispitivanje svjedoka, istraga je prikupljanje svih dokumenata koji su bitni da se u konačnici odluči hoće li biti podignuta optužnica ili neće tako da se svi ostali dokazi još moraju provesti, hoće li biti kakavo vještačenje, to se sve skuplja i USKOK će u konačnici morati odlučiti'', kazao je.

Dragan Kovačević razgovarao je s novinarima, znači li to da on neće šutjeti?

''On je i dosada bio aktivan u iznošenju svoje obrane i za vrijeme njegovog boravka u istražnom zatvoru, mi smo aktivno radili na dokumentaciji gdje smo već na neki način počeli slagati njegovu obranu, i kada sve s dokumentacijom bude gotovo, do kraja će se ta obrana razraditi, ali neke korake u pogledu te dokumentacije saslušanih svjedoka mi već sad slažemo i sigurno će aktivno sudjelovati u ovom postupku'', rekao je Grahovac.

Pravno gledano, koliko su velike šanse da se Kovačević vrati u JANAF?

''Sve ovisi o tome ako bude ishod radnog spora takav da se njegov radni odnos, da će on uspjeti u svojoj parnici, onda vjerojatno postoji takva mogućnost, ali u ovom trenutku vodi se spor, koliko dugo će taj spor trajati, to je teško reći'', zaključio je Grahovac.