Prijava

Vaša prijava

Veljko Miljević u RTL-u Danas o pravosudnim 'trakavicama': Neka ne šalju optužnice od 500 stranica pa procesi neće trajati 10 godina

['hrvatska', 'vlada', 'sabor', 'izbori', 'politika']

Svi osumnjičenici u najvećoj korupcijskoj aferi godine, aferi Janaf, pušteni su iz Remetinca, osim prvosoumnjičenog Kreše Peteka. S njegovim odvjetnikom Veljkom Miljevićem razgovara Ivana Ivanda Rožić. 

Kako je Petek podnio to što je jedini ostao u Remetincu? I koliko je još svjedoka ostalo za ispitati?

Jedino je on ostao, a to ne začuđuje, jer vidjeli smo koja je galerija likova tu bila, a i nominalno je on prvookrivljeni, time da je po razvoju situacije određivanju istražnog zatvora i produljenju bilo vidljivo kamo to ide, a mogu reći da neke stvari nakon dugog obavljanja ovog poziva mogu grubo prognozirati na početku i ja sam njemu to i rekao da mislim da neće nitko izaći... Prvo pitanje je kad ću izaći van. Tada sam mu rekao da neće nitko izaći za manje od tri mjeseca, jer da to opseg materijala o provođenju istrage, a ono je bilo neuobičajeno opširno, 148 stranica, od čega je 135 stranica citati iz tajno, ali zakonito snimljenih razgovora. To da nitko neće izaći prije tri mjeseca se i dogodilo, s time da su mnogi izašli i prije, koji jesu bile sporedne osobe, jer prvih pet okrivljenih se odnose na točku jedan, broj dva je Gradiška, lakša točka... oni su izašli prvi, pa su izašli i tzv. pokajnici u vezi s Velikom Goricom, tako da nije bilo dileme da će razvoj istrage ići brže, da će se mnoge činjenice "učiniti nespornima".

Sad su zaista u ona tri dramatična dana izašla trojica važnih okrivljenika van, a ostao je jedino Petek.

{"RELATED":3949066}

Mislite da će izaći za mjesec dana?

Mora, to je elementarna logika. To sam govorio kad je bilo ročište o produljenju. Ako mi nađete čovjeka u Hrvatskoj koji će mi reći drugačije od onoga što ja tvrdim, volio bih. Imate 14 okrivljenih, 13 su vani, od toga je pet uključeno s njim u točki jedan, tri u točki dva, pa četiri u točki tri i još jednoga. Svi su vani i za nikog ne postoji koluzijska opasnost? Kako ako smo zajedno u djelu? I za vas ne postoji, a za mene postoji? To je narušavanje elementarne logike i ustavnog načela jednakosti.

Očito je najzanimljivije to što se događalo u Klubu. Rekli ste da ste rekonstruirali te 22 minute tog Martinja.

Nisam ja to vama šapnuo. To sam priopćio cjelokupnom hrvatskom građanstvu. 

Što se dogodilo tada?

Optužba mora dokazati, a ja sam sada njima učinio da ne budu smiješni i opet dokazuju da je to trajalo četiri sata, od 12 do 16, takvih je izašlo 15 napisa ili više. Ništa se nije zbivalo.

{"RELATED":3947386}

Oni nemaju dokaz primopredaje novca?

Čvrsto stojim iza toga da su 22 minute na raspolaganju tužiteljima da ih popune, ne ja, teret dokaza u kaznenom psotupku je na tužiteljima. Moraju dokazati od ovoga što je netko rekao, tamo se jede, pije, slavi se Martinje. Ulazi čovjek s vrećicom i na tome grade priču. Konkretnog dokaza nema. Osim toga, na koncu ćemo doći na manje, na 20 minuta, imaju još 19 minuta. Osim toga dva puta je Krešo Petek dolazio.

Vi ste "kralj" pravosudnih trakavica na sudovima. Koliko će trajati ovaj slučaj?

Ja bih volio da su kraće trajale. Ova će trajati jako dugo. Ukoliko se optužnica ne svede u realne okvire. Čuli smo da su mnoge činjenice učinjene nespornima. Vidjet ćemo što je to nesporno, neka urede činjenične opise, neka ne šalju optužnice od 500 listova i spise od 50.000 listova. Neka pošalju normalnu optužnicu pa ćemo mi možda svesti to u te poželjne rokove o kojima slušamo dugo da se svede na dvije godine. Tvrdim da se to može svesti. Ako se bude postupalo kao zadnjih 12 godina, s ogromnim optužnicama, ogromnim brojem ljudi, onda će to trajati 10 godina.