Prijava

Vaša prijava

Seizmolog Krešimir Kuk za RTL.hr: 'To je poznato epicentralno područje, i potres koji je 1880. oštetio Zagreb dogodio se tamo'

['hrvatska', 'vlada', 'sabor', 'izbori', 'politika']

Seizmolog Krešimir Kuk za RTL.hr je rekao da je prema izmjerama hrvatskih seizmologa potres s epicentrom u Pokupskom imao jačinu od 5,0 po Richteru.

Prijavljene su samo manje materijalne štete u užem području. "Nije bio dublji, kod nas su svi potresi do 10 km, to su normalne dubine za naša područja. Vjerujemo da bi bilo javljeno da su veće štete, zasad su dojavljene manje pukotine, žbuka", kazao je. Dodajmo tome da nam je Damir Trut, šef Civilne zaštite također rekao da su dojavljene samo manje štete, poput padova crijepova i pucanja zidova.

{"RELATED":3952944}

Krešimir Kuk je za naš portal kazao i kako nije riječ o istom rascjepu kao potres koji je  u ožujku pogodio Zagreb. "Ovo je tzv. pokupsko epicentralno područje, nije isti sklop rasjeda kao zagrebačko epicentralno područje. I ranije je tamo bilo potresa, poznato je da to područje generira potrese, jaki potres 1880. koji je 1880. oštetio Zagreb se također dogodio tamo", kazao je Kuk. Podsjetimo potres 1880. je razrušio i Zagreb. Taj je bio preko 6 stupnjeva po Richteru.