Prijava

Vaša prijava

Milanović i Plenković u posjetu Petrinji, gradonačelnik očekuje već sutra par milijuna kuna pomoći: 'Ne znam ima li država te novce'

['hrvatska', 'vlada', 'sabor', 'izbori', 'politika']

Premijer Andrej Plenković, predsjednik Zoran Milanović, ministri Davor Božinović i Vili Beroš, te predsjednik Sabora Gordan Jandroković u posjetu su Petrinji. Nakon niza potresa koji su jutros pogodili to područje, prvo su posjetili Sisak, a zatim su se zaputili u Petrinju. Više o njihovom obilasku Siska možete pročitati ovdje, a sve o potresima ovdje.

U Sisku je premijer Planković izjavio da godina završava kao što je i počela, te da će se učiniti sve da se sanira šteta i pomogne ljudima kojima su kuće oštećene.

{"RELATED":3952944}

U Petrinji su oštećenja veća. Posebno je teška oštećenja pretrpjela zgrada gradske uprave, a na više su se kuća urušili ili oštetili krovovi i dimnjaci.

Predsjednik, premijer i ostali u Petrinju su stigli oko 11 sati te su krenuli u obilazak grada.

Premijer Plenković je kazao da će se nastojati pomoći i Petrinji i ostalim pogođenim mjestima, kao i cijeloj županiji. "Nažalost, ove godine imamo dosta iskustva zbog Zagreba", rekao je  i dodao da se mora prvo procijeniti šteta. "Postoji više načina da se pomoć stavi u pravni okvir, bilo vladinim uredbama ili na neki drugi način. Već sam zadužio ministra Horvata da se procijeni kako to najbolje napraviti", rekao je.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović rekao je da očekuje da i Petrinja uđe u zakon o obnovi Zagreba i okolice. "Nakon Domovinskog rata i Covida, sad nas je pogodio i potres", kazao je te je dodao da želi konkretnu državnu pomoć. "Očekujem barem nekoliko milijuna sutra na računu da mogu ljudima pokriti crijepove i ostalo. Ne znam ima li država taj novac." 

Inače, na press konferenciji Stožera civilne zaštite, Damir Trut je kazao da će svi koji trebaju propusnice za odlazak u Sisačko-moslavačku županiju ili odlazak iz nje, iste dobiti, što je prema infromacijama koje smo dobili od čitatelja, već na snazi, odnosno građani već dobivaju propusnice. Također je rekao i da je na putu za Sisak i Petrinju ekipa stručnjaka statičara koji će pomoći u sanaciji nakon potresa. Sve s presice Stožera možete pratiti ovdje

Ministri Tomo Medved i Darko Horvat, te župan Sisačko-moslavački Ivo Žinić posjetit će i Glinu te Pokupsko.