Prijava

Vaša prijava

Seizmolog Kuk za RTL.hr odgovara na pitanje je li to sada to? 'Veća je vjerojatnost da je to bio najjači potres'

['hrvatska', 'vlada', 'sabor', 'izbori', 'politika']

Potres koji je pogodio Petrinju u 12 i 19, oslobodio je oko pet puta više energije nego onaj u ožujku u Zagrebu, kazao je za RTL.hr seizmolog Krešimir Kuk

"Bio je magnitude 6,2, u usporedbi s onim od 5,5 oslobođeno je pet puta više energije, to je pravilnije reći od toga da je bio jači. Kad govorimo o jakosti potresa, onda mislimo i na efekte, što ovisi i o dubini. Bio je na oko devet kilometara dubine, što je nekako prosjek u Hrvatskoj."

{"RELATED":3954010}

Nemoguće je naravno prognozirati, no s obzirom na jačinu potresa, je li to sada to?

"Obzirom na jačinu ovog potresa, on je bio oko maksimalne vrijednosti koja je moguća za to područje. Veća je vjerojatnost da je to glavni potres, te da će sljedeći biti slabiji, to dakako nitko ne može sa sigurnošću potvrditi, ali veća je šansa da je to bio najjači."

{"GALLERY":2763026}

A što je s rasjedom ispod Zagreba?

"Za sada nemamo registriranu povećanu aktivnost na zagrebačkom odnosno kašinskom rasjedu, ne možemo znati, srećom oni nisu direktno povezani, u smislu da bi pomicanje jednoga direktno pomaknulo dijelove drugog, ali uvijek postoji mogućnost kad je jedan rasjed spreman generirati potres da ga energija drugog malo potakne.

Bio je na istom mjestu kao 1909. potres kod Pokupskog. 


Dan otvorenih vrata