Prijava

Vaša prijava

Geolozi krenuli u istraživanje dvaju velikih rasjeda koji su uzrokovali razoran potres u Petrinji. Evo što su za sada našli

['istrazivanje', 'potres', 'petrinja']

Prema prvom izvješću Hrvatskog geološkog instituta veliki potres prije sedam dana dogodio se pomicanjem dvaju velikih rasjeda - lijevog Petrinjskog i desnog Pokupskog.

To je dovelo do ogromnog oslobađanja energije i do sada, kod nas, neuobičajenih pojava. Počeli su ih istraživati geolozi.

Snimka nastala minutu nakon potresa na terenu sisačke udruge Kas: gejziri mulja i pijeska pojavili su se na više lokacija.

"Voda je izbijala i nakon vode pojavio se taj sitni mulj koji je izlazio", rekao je Danijel Pavlić iz udruge Kas.

Stručnjaci znaju za ovakve pojave, ali se kod nas nisu događale.

{"RELATED":3958086}

"Riječ je o fenomenu koji se zove likvefakcija znači u trenutku potresa u sloju pijeska dolazi do gubitka potpore između zrna i to praktički postaje živi pijesak.
Dosad kod nas nije bio zabilježen jer nismo imali ovakve potrese na ovakvim terenima ali poznati su slučajevi u Japanu, Kaliforniji, Novi Zeland i tako", pojasnio je Josip Terzić iz Hrvatskog geološkog instituta.

Uzeli su uzorke koji će biti korisni za šire istraživanje. Pješčani gejziri se nisu povukli, i ne zna se hoće li uopće. Jasno je da je aktivacija dva velika rasjeda dovela do otvorenih pukotina, pješčanih vulkana i brojnih deformacija terena.

"Naša istraživanja, zapažanja će bit nekakvi ulazni podaci za geotehničku struku koja će projektirati sanaciju svih problema koji su se dogodili", izjavio je Kosta Urumović iz Hrvatskog geološkog instituta.

{"RELATED":3956244}

Posebna priča su rupe koje su se otvorile na tridesetak mjesta, i dalje se šire. Ova se otvorila ispod kuće u kojoj na sreću nitko ne živi. Ova rupa se u sedam dana povećala nekoliko desetaka puta. Bit će sanirana i na njoj će se moći živjeti i graditi. Mada stručnjaci kažu da bi prije obnove bilo dobro ustanoviti gdje nije pametno graditi.

"To su skupa istraživanja kada čovjek gradi jednu kuću ali bi se mogla napraviti grupirana istraživanja za neke zone terena također nije naodmet napraviti neko seizmičko mikrozoniranje kako bi se vidjelo i izdvojilo rizičnije zone za gradnju u slučaju potresa", rekao je Terzić.

Stručnjaci kažu kako čovjek svojim djelovanjem ne može izazvati potrese, ali načinom gradnje i odabirom lokacije može sačuvati živote i imovinu.

{"RELATED":3957912}

"Živimo gdje živimo, i ovaj potres kao i onaj zagrebački se ovdje jednostavno može dogoditi. Mi imamo tu nesreću da živimo u vrijeme kad se taj potres dogodio", poručio je Urumović.

Nasip kod Siska pukao je na nekoliko mjesta, prilično duboko.

Građevinski strojevi pripremaju teren za sanaciju, drenažu nekih mjesta gdje bi moglo doći do veće količine vode, i pripremu manjih nasipa spremnih za micanje, ako dođe do prijetnje poplavama ili daljnih potresa.