Prijava

Vaša prijava

Medved u RTL-u Danas o novom potresu jačine 5 stupnjeva: 'Već su vidljive nove štete. Nadam se da nema stradalih'

['potres', 'tomo-medved']

Čelnik Stožera i potpredsjednik Vlade Tomo Medved gostovao u RTL-u Danas i govorio je o novom potresu koji je oko 18 sati zatresao petrinjsko područje, a osjetio se u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj. 

"Prema prvim saznanjima možemo konstatirati da su već vidljive nove štete. Nadam se da nema stradalih. Sve službe smo uputili po cijelom teritoriju županije utvrditi da, ukoliko imamo stradalih osoba, da odmah zbrinjavaju. A što se tiče novih šteta, to ćemo sutra ujutro ponovno se vratiti, nažalost na početak. Jer ovo je snažan potres od 5,0 u Brijestu Pokupskom nedaleko od Petrinje. Veliki je broj objekata u prvom potresu stradao. Nažalost očekujemo da će ovaj novi potres potencirati nove štete", rekao je Medved. 

{"RELATED":3958790}

Rekao je da su statičari u sedam dana obavili gotovo pet tisuća pregleda. "Nekoliko minuta prije potresa svi smo na Stožeru analizirali i slušali izvješće inžinjera i statičara. Nažalost, bojim se da ćemo se morati vratiti na početak i veliki broj tih objekata ponovno pregledavati i utvrđivati njihovo stanje. Jer nakon što je prvi potres poremetio statiku, ovo je snažan potres, i možemo očekivati dodatna oštećenja", kazao je Medved.  

Župan Žinić danas je rekao da su prve zalihe i donacije hrane iscrpljene. Na pitanje hoće li doći nove količine, Medved je kazao da se župan osvrnuo samo na jedno skladište. "Mi na području Sisačko-moslavačke županije imamo više tih skladišta. Imamo skladište i u Velikoj Gorici i u Zagrebu. Imamo dovoljne količine, hrane, opreme i snaga svih sastavnica sustava civilne zaštite i domovinske sigurnosti. Naš sustav i danas je obilazio sva naselja i pružao pomoć ljudima koji su nastradali i tako ćemo nastaviti i dalje", kazao je Medved. 

"Večeras smo analizirali postojeći model organizirane prehrane", kazao je Medved. Na pitanje hoće li se moći smjestiti ljudi, ako će zbog večerašnjeg potresa biti potrebne nove kućice i smještaj, Medved je odgovorio da su pripravni. 

"Ukoliko se utvrdi potreba za tim, odmah ćemo odreagirati i zbrinut ćemo sve ljude. Ili u čvrstim objektima, ako bude potrebe uspostavit ćemo i šatorsko naselje kako bi ljudi prespavali na sigurnom", rekao je Medved i dodao da je i ovo dokaz nastavka kontinuiranog podrhtavanja tla. 

"To nam otežava stvari u procesu nužne obnove. Objekti u kojima sve već počeli sanaciju, već sada dobivamo informacije da su ponovno oštećeni. Moramo biti strpljivi za sustavniji pristup obnovi. Moramo čekati da se zaustavi podrhtavanje tla", kazao je.  

Rekao je da se ne može procjeniti do kada će trajati ovakvi potresi.