Prijava

Vaša prijava

Gotovo dva tjedna od razornog potresa, državna tvrtka Pleter krenula s masovnom pripremom obroka za Banovinu

['hrvatska', 'vlada', 'sabor', 'izbori', 'politika']

Državna tvrtka Pleter, koja broji više od 1200 zaposlenih - krenula je s pripremom obroka za potresom pogođene stanovnike središnje Hrvatske. Državi je trebalo gotovo 2 tjedna da preuzme kuhanje na Banovini od volontera iz cijele zemlje, među kojima su od prvog dana i poznati domaći ugostitelji i kuhari. Što Vlada odgovara na kritike da je sustav i ovaj put zakasnio s reakcijom - u priči Gorana Latkovića i Ivane Franić.

Stigla je i prva pošiljka koju je pripremila državna tvrtka Pleter, hrana se u Petrinji sortira u manje porcije, a potom razvozi do građana, jesu li reagirali dva tjedna prekasno objašnjava načelnik stožera.

"Da se nisu ugostitelji angažirali isto vrijeme bi se angažirala tvrtka Pleter. Tvrtka Pleter je bila svo vrijeme prisutna, tvrtka Pleter kuha u Petrinji hranu za HV, za 222 osobe u vojarni, sve intervencijske snage, oko 2000 dnevno pripadnika, intervencijskih snaga i volontera, rekao je , rekao je Tomo Medved(HDZ), načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa. 

{"RELATED":3961412}


Danas su Pletrovi kuhari pripremili 10 tisuća porcija, a uz to se građanima dijele i lunch paketi. 
"Naši vrijedni ugostitelji kojim se ovaj put zahvaljujem nastavljaju raditi na lokacijama kako su radili i do sad, a Pleter preuzima pripremu hrane za šire područje Petrinje, ruralna područja okolice Gline", rekao je Medved. 

A oni i danas kuhaju u Petrinji."Samo sam došao po kruh, a ručak dobijemo, dovezu, a za večeru imamo konzerve", rekao je Drago Cvetnić, Petrinja.

{"RELATED":3961144}


Kuhari volonteri pak kažu da će do srijede kuhati punim kapacitetom. Nakon toga ostaju na terenu, ali kuhat će manje, ovisno o donacijama.

"80 tisuća obroka je otišlo iz Petrinje iz ove kuhinje van i nešto je došlo iz Zagreba", rekao je Matija Pintač, kuhar.

Vojska u Petrinji priprema teren za kontejnersko naselje. Najprije se mjerilo, a netom prije dolaska ministra obrane i načelnika Glavnog stožera i mehanizacija je počela jače raditi.

"Ne znam nisam nikome zapovjedio da me čeka niti da nešto radi. Mogu se samo osvrnuti da je danas ovdje u Petrinji više od 360 vojnika koji rade i nivelacije terena i prometnice i klizišta i dostavljanje kontejnera i mobilnih kućica tako se nikoga ne čeka s nikakvim ciljem", rekao je Mario Banožić, (HDZ), ministar obrane.

Na pripremi kontejnerskog naselja radit će se najvjerojatnije dva tjedna. Sve će se i asfaltirati, a u naselju će biti i kuhinja i dječje igralište.

"Ovdje imamo negdje kapaciteta 100 jedinica, što znači da bi tu bilo najmanje 200 ljudi prihvaćeno, ono što namjeravamo napraviti kroz stambeno kontejnersko naselje i onaj dio za male i srednje poduzetnike", rekao je Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje.
Vojska i u Majskim Poljanama pomaže u sanaciji ceste i odvodnih kanala.

"11 km prometnica je sanirano i dovedeno u stanje da se mogu kretati vozila, više od 186 metara klizišta je dovedeno u stanje sigurnosti", rekao je Banožić. 

Vojska deponira dio zemlje i materijala u Malu Goricu nedaleko od nekadašnjeg prognaničkog naselja. Tu će se postaviti šatorsko naselje gdje će biti baza, ali i mjesto za odmor volontere.