Prijava

Vaša prijava

Propast platforme Cjepi.se. Od nje odustao Zagreb. Ministarstvo zdravstva - traži rješenje

['hrvatska', 'vlada', 'sabor', 'izbori', 'politika']

U Hrvatskoj je 2 tisuće 535 novozaraženih, a umrla je 31 osoba. Vikend cijepljenje počelo je s problemima na platformi Cijepi se. Iz Ministarstva zdravstva priznaju manjkavosti ima, ali ne preuzimaju punu odgovornost već dio svaljuju i na liječnike obiteljske medicine. Ne tražeći krivca grad Zagreb odustao je skupo plaćene platforme.  Nekome prva, nekome druga. U devet gradova Zagrebačke županije cijepilo se Pfizerom. Na red su stigli majka i sin.

"Nemam nikakve kronične bolesti. Zdrav, sam. Mlad sam. Jesam pretio, ali to doktorica ne zna, trako da sam malo iznenađen", rekao je Milan Rajčević, Velika Gorica.

"Fantastično, organizacija. Ubod nisam čula. Feneomenalno", rekla je Vesela Rajčević, Velika Gorica. Prije prve doze, ova gospođa odlučila je napraviti serološki test. Kaže, imala je 89 antitijela. Pa ga je napravila opet - nakon prve doze.

{"RELATED":4022018}

Platforma opet stvara probleme

"Nevjerojatno. 12 250 antitijela. Malo sam se i prestrašila što će biti nakon drugog cijepljenja, hoću li dobiti još toliko jer me bilo strah. Pa su mi ove krasne medicinske sestre koje ovdje rade objasnili da to nije strašno, da je to izvrsno", priča Đurđa Ivičar-Felja, Velika Gorica. 

Nije izvrsno što platforma opet stvara probleme.

"Bilo je ujutro manjih poteškoća s platformom, ali vrlo brzo je sve riješeno. Idemo kao po špagi. Najčešća pitanja su ona koja su mi čak i smiješna. Mogu li konzumirati alkohol nakon cijepljenja? Mogu", rekao je Andrej Petranović, liječnik obiteljske medicine u Velikoj Gorici.

Iz grada Zagreba poručuju platformu su koristili kratko, dok se nisu počele javljati prve greške u sustavu. Od tada na Velesajam dolaze oni koje naručuju liječnici obiteljske medicine. Iz Ministarstva kažu da sustav u testnoj fazi nije obrisao 4 tisuće prijavljenih građana, ali...

Kod 200 građana prijavljenih u testnoj fazi nisu upareni svi podaci koji su nužni kako bi se zainteresirani mogli pozvati na cijepljenje. Ministarstvo zdravstva zatražilo je promptno rješavanje uočenog problema koji je upravo u tijeku.

{"RELATED":4021928}

Još uvijek se ne cijepi Johnson i Johnsonom koje je u skladištu. Na skladištu, u hladnjacima u Zagrebačkoj županiji nema ni puno AstraZenece.

"Mislim da tu imamo nešto malo bolju sliku, nego na razini cijele Hrvatske jer smo cijepili 18 000 ljudi AstraZenecom i nismo imali ni jednu prijavljenu nuspojavu. S moje strane je taj strah neopravdan", ističe Leo Šunjić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije. S dvije doze u Hrvatskoj je cijepljeno manje od 160 000 građana.

"Uvijek je moguće da osoba ne reagira na cijepljenje i ne stvori zaštitna protutijela. Mi imamo zabilježeno nekoliko slučajeva infekcije i nakon dvije doze cjepiva protiv COVID-a, dakle nakon završenog cijepljenja. Mi to stručno zovemo neuspjeh cijepljenja", naglašava Tatjana Nemerth Blažić, epidemiologinja HZJZ-a. Do ljeta je plan cijepiti 55 posto stanovništva.

Do tada i dalje maske. U nekim županijama jednako i na otvorenom i zatvorenom.