Prijava

Vaša prijava

O listama za lokalne izbore: Najstariji kandidat ima 91 godinu, najmlađi po 18, ima lista na kojima uopće nema žena

['hrvatska', 'vlada', 'sabor', 'izbori', 'politika']

Više je muškaraca nego žena, pokazuje statistika Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Najmlađa kandidatkinja i kandidat stekli su punoljetnost, a time i pravo da biraju i da budu birani, prije nešto više od mjesec dana, a zanimljivo je da su rođeni istog datuma, 29. ožujka 2003.

Iza najmlađe kandidatkinje stoji koalicija četiri stranke na čelu sa HSS Stjepan Radić, a najmlađi kandidat je pravaš (HSP).

{"RELATED":4027432}

Najstariju kandidatkinju (91) ima Zagorska stranka za Zagreb, a godinu dana od nje stariji je najstariji kandidat s Kandidacijske liste grupe birača Dražen Vranić.

DIP-ovi pozivi predlagateljima da kod sastavljanja kandidacijskih listi vode računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca, odnosno da zastupljenost jednog spola ne bude niža od 40 posto, nisu u potpunosti urodili plodom.

Liste bez žena

Brojne su liste na kojima je znatno više muškaraca, nego žena, a na nekolicini njih su isključivo i samo muškarci. Slučaj je to sa HDZ-ovim listama za općinska vijeća Kravarskog, Orla, Pokupskog, Voćina, Gradine, DP-ovom listom za općinsko vijeće Žakanja, ali i nezavisnim listama Nikole Miletića, Ivana Škare i Stipe Radana za općinska vijeća Ražanca, Škabrnje, Hrvaca.

{"RELATED":4027018}

Na nadležnim izbornim povjerenstvima sada je da obavijeste DORH i Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova.

Unatoč navedenom, te su liste pravovaljane, dakle ostaju u izbornoj utakmici, no stranke i birači koji su ih predložili mogu za svaku listu biti kažnjeni sa po 20 tisuća kuna.