Prijava

Vaša prijava

Poticaj domaćim proizvođačima: Otvorene ‘Ceste sira Zagrebačke regije’


Devet uspješnih mini sirana s područja Zagrebačke županije i tri mini sirane grada Zagreba udružile su se u zajednički projekt „Ceste sira Zagrebačke regije“ čije je svečano otvorenje upriličeno danas na obiteljskoj sirani Kusanovec. Projekt je provela Udruga malih sirara Zagrebačke županije „Sirek“ u suradnji sa Zagrebačkom županijom, Gradom Zagrebom i Savjetodavnom službom.

sir1

– Ideja se rodila prije dvije do tri godine i od tada teku pripreme za današnje svečano otvorenje. Vjerujemo kako će nam projekt doprinijeti razvoju malih obiteljskih gospodarstava kojima puno znači prodati svoj finalni proizvod na vlastitom gospodarstvu, a isto tako i turizmu i turističkoj ponudi grada i županije – kazala je predsjednica udruge malih sirara Zagrebačke županije Romina Zadravec.

foto: Ana Hodak Medved
foto: Ana Hodak Medved

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Zagrebačke županije Gordana Županac ističe kako su Ceste sira prisutne i u drugim europskim zemljama te da su važne zbog direktnog povezivanja proizvođača i kupca.

– To je još jedan način izravne prodaje ovakvih proizvoda, a danas sutra i prožanje nekih drugih usluga na Cesti sira, odnosno kompletnih usluga, od kušanja sira do smještaja. To je već  slučaj u mnogim zemljama Europske unije – napomenula je Županac.

Projekt je pohvalila Sanja Grčević ispred  OPG-a Grčević iz Gradeca Pokupskog, koje se dvadeset godina bavi sirarstvom.

– To je jedan odličan projekt, neka kod nas što više ljudi dođu, ako treba i autobusima. Molimo sve da nas podrže kako bi se dalje razvijali u proizvodnji. Volje imamo, trebamo samo poticaj – rekla je Grčević.

Otvorenju je prisustvovao i župan Zagrebačke županije koji je istaknuo kako se nada da će projekt pomoći proizvođačima da opstanu u svom poslu.

– Čini mi se da će ovaj projekt pripomoći u tome da će potrošači doći direktno u domaćinstvo, gdje se događa sama proizvodnja. Na licu mjesta moći će kušati i kupiti proizvod. Mislim kako je to sigurno nešto što će im pomoći u dodatnom dohotku, a time i opstanku na tržištu – poručio je župan Kožić.


Obavijest