Prijava

Vaša prijava

Od Slovenije do Siska: Program zaštite, uređenja i korištenja rijeke Save


Instalacija pod nazivom Čaša Save, skulptura u obliku predimenzionirane čaše unutar koje se, zahvaljujući dvostrukim stijenkama, nalazi voda iz rijeke Save, postavljena je danas na Trgu Nikole Šubića Zrinskog. Djelo koje Savu dovodi u samo središte metropole postavljeno je u okviru Programa Sava usmjerenog na zaštitu, uređenje i korištenje rijeke Save i zaobalja od granice s Republikom Slovenijom do grada Siska. Autor instalacije je renomirani umjetnik i scenograf Ivica Propadalo, a uz njega su instalaciju predstavili i Tedi Lušetić, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, te Dubravko Ponoš, direktor Programa Sava.

 

“Cilj je naše instalacije oživjeti i potaknuti pozitivne emocije građana Zagreba prema rijeci Savi, ali ih ujedno i osvijestiti o potrebi za cjelovitim, kompleksnim rješenjem koje ponajprije rješava velik problem opadanja razine podzemnih voda na širem zagrebačkom području i potrebe za adekvatnom zaštitom od poplava. Program Sava je projekt koji odgovara na sva ključna pitanja prostora uz rijeku od hrvatsko-slovenske granice do Siska, od vodnogospodarskog pitanja preko zaštite od poplava i zaštite okoliša do iskorištavanja energetskog, prometnog i turističkog potencijala”, istaknuo je Dubravko Ponoš, direktor tvrtke Program Sava d.o.o., koja je kao dio HEP Grupe zadužena za provedbu projekta prema mandatu Vlade Republike Hrvatske.

 

casasave

 

Kanal Sava-Odra

 

Osim izgradnje hidroenergetskih objekata, Program Sava predviđa i rekonstrukciju postojećeg kanala Sava-Odra te izgradnju novog kanala Sava-Sava kojim bi se linija rizika i obrane od poplava premjestila s nasipa u gradu na nasipe novog kanala. On bi ujedno postao plovan u kategoriji teretnih brodova, a prometni bi se potencijal kroz projekt ostvario i novostvorenim plovnim putem za turistička plovila do slovenske granice. Oslobođeni prostor uz postojeće nasipe u gradu postao bi raspoloživ za različite turističke i rekreativne sadržaje koji bi se definirali izvan ovog projekta.