Prijava

Vaša prijava

Gradska knjižnica predstavlja ‘Književna druženja u Lucijinim danima’


Tijekom tradicionalne gradske manifestacije Lucijini dani 2016. u Gradskoj knjižnici Velika Gorica održat će se nekoliko književnih i prigodnih programa u kojima će moći uživati svi – od naših najmlađih sugrađana do onih nešto ozbiljnijih.

 

Iz Knjižnice najavljuju kako će tijekom trajanja manifestacije u njihovom Dječjem odjelu biti svakodnevne Adventske pričaonice za djecu uz čitanje slikovnica i dječjih knjiga na temu adventa i božićnih blagdana. Knjižničarke pripremaju i izložbu o svetoj Luciji kroz koju će se i najmlađi posjetitelji moći upoznati sa zaštitnicom turopoljskog kraja.

 

U Dječjem odjelu djeci osnovnoškolskog uzrasta  namijenjeno je predavanje Sveta Lucija – navjestiteljica božićnog svjetla koje će održati etnologinja Maja Ergović iz Muzeja Turopolja.

 

Za roditelje i odgajatelje tu je posljednja ovogodišnja psihoedukativna radionica na kojoj će gošća biti logoped Maja Kelić iz Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG s temom disleksije.

 

Na tragu obljetničke Shakespeareove godine, koja još uvijek traje, u izlozima Područne knjižnice Galženica bit će postavljena izložba o našem zavičajniku Milanu Bogdanoviću, rodom iz Dubranca. Jedan je od naših najznačajnijih prevoditelja drama Williama Shakespearea, a na hrvatski ih je majstorski preveo čak sedamnaest.

 

U Područnoj knjižnici Galženica povodom blagdana svete Lucije predavanje Priča o svetoj Luciji održat će Đurđa Jandriš Parać.

 

U Središnjem odjelu za odrasle, već tradicionalno u adventsko doba možete pogledati novi film u nizu dokumentaraca o hrvatskoj marijanskoj baštini, koji ove godine Knjižnica najavljuje s posebnim veseljem jer je riječ o filmu „Sisačka Majka milosrđa“ koji donosi prikaz štovanja Bogorodice u Sisačkoj biskupiji, na području Turopolja, Moslavine, Pokuplja, Posavine i Banovine. U njemu je prikazana marijanska baština dijela Turopolja, a u filmu je zabilježen i nastup članova folklornog ansambla „Turopolje“.

 

“Niti ove godine nismo zaboravili na obljetnicu smrti Augusta Šenoe, najslavnijeg turopoljskog zeta, koji je ženidbom sa Slavom pl. Ištvanić iz Velike Gorice ostao trajno vezan za turopoljski kraj. Ove godine predstavljamo projekt „Kuća Šenoa“. Riječ je o memorijalnoj zbirci u obiteljskoj kući Šenoa u Zagrebu koja je od ove jeseni otvorena za javnost, a kuratorica zbirke i voditeljica udruge „Svi naši Šenoe“ Jasmina Reis ispričat će nam o tome kako je došlo do otvaranja zbirke za javnost te što sve zanimljivo i novo možemo vidjeti i saznati razgledom zbirke obitelji Šenoa”, kažu iz Gradske knjižnice Velika Gorica.

 
Književni programi:
 
od 1. do 13. prosinca 2016.
Adventske pričaonice za djecu
Dječji odjel, Zagrebačka 37 (potkrovlje)
 
od 1. do 13. prosinca 2016.
Izložba „Sveta Lucija“
Dječji odjel, Zagrebačka 37 (potkrovlje)
 
5. prosinca 2016. u 19.00 sati
Predstavljanje i projekcija filma „Sisačka Majka milosrđa“ (štovanje Bogorodice u Sisačkoj biskupiji, na području Turopolja, Moslavine, Pokuplja, Posavine i Banovine)
Gosti: dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek, voditeljica, scenaristica i redateljica filma i prof. Alojzije Prosoli
Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37
 
6. prosinca 2016. u 11.00 sati
Predstavljanje Kuće Šenoa
Gošća: Jasmina Reis, kuratorica memorijalne zbirke obitelji Šenoa
Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37
 
9. prosinca 2016. u 10.00 sati
Sveta Lucija – navjestiteljica božićnog svjetla
Predavanje
Gošća: Maja Ergović, dipl. etnolog
Dječji odjel, Zagrebačka 37 (potkrovlje)
 
od 10. do 31. prosinca 2016.
Izložba o Milanu Bogdanoviću
Izložba o Milanu Bogdanoviću, najvećem prevoditelju Shakespeareovih djela, rođenom u Dubrancu.
Područna knjižnica Galženica, Trg Stjepana Radića 5
 
12. prosinca 2016. u 13.00 sati
Priča o svetoj Luciji
gošća: Đurđa Jandriš Parać, prof. filozofije i religijske kulture
Područna knjižnica Galženica, Trg Stjepana Radića 5
 
12. prosinca 2016. u 18.00 sati
Disleksija
Psihoedukativna radionica za roditelje i odgajatelje
gošća: Maja Kelić, logoped u Poliklinici za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG
Dječji odjel, Zagrebačka 37 (potkrovlje)
 


Mraclin za čistu peticu