Prijava

Vaša prijava

Goričanin Miroslav Grahovac prisegnuo za suca porotnika


Županijski sud u Velikoj Gorici dobio je danas 11 sudaca porotnika za mladež, a njihova je zadaća u iduće četiri godine, koliko im mandat traje, sudjelovati u donošenju odluka o kazni maloljetnika.

 

“Tako se može uzeti puno šira slika nego što se uzima u općenitom kaznenom postupku, samo počinjenje djela i počinitelja. Svako izricanje kazne mora biti maksimalno individualizirano zato što ne postoje dva ista slučaja, dvije iste individue i dvije iste situacije. Više ljudi može iz više točaka pokušati shvatiti nečiju situaciju. Brojnim ljudima nije lako, što ne opravdava počinjenje kaznenih djela, ali može se doći do primjerene kazne za određenog počinitelja i određeno kazneno djelo”, rekao je  predsjednik Županijskog suda u Velikoj Gorici Vitomir Boić.

 

“Prisežem svojom čašću da ću se u obnašanju dužnosti suca porotnika pridržavati Ustava i zakona Republike Hrvatske i da ću dužnost porotnika obnašati savjesno i nepristrano“, riječi su prisege koje je danas izrekao i Goričanin Miroslav Grhovac koji je već dvije godine i sudac porotnik za maloljetnike na Općinskom sudu.

 

“Većinom su to djeca iz obitelji gdje su rastavljeni roditelji i nije ih imao tko usmjeriti da ne idu u prijestupe, pljačke i ostala kaznena djela. U Velikoj Gorici su suci humani i uglavnom ne osuđuju tu djecu na zatvorske kazne, već su to neke uvjetne kazne i dobrotvorni rad, a oni koji su baš ‘zagrezli’ malo dublje u kaznena djela, idu u kaznenu ustanovu otvorenog tipa i, nadam se, da oni izađu preodgojeni i pronađu pravi put”, objasnio je Grahovac.