Prijava

Vaša prijava

OVAJ VELIKOGORIČAN SPAŠAVA ŽIVOTE  Ima samo 26 godina, a već je europski instruktor


Djelatnik velikogoričke hitne Mario Matoc (26) prije dvije godine je postao Europski instruktor pedijatrije za hitnu medicinu (instruktor ERC EPLS-a ). Od tada svoje kolege educira o metodama spašavanja života unesrećene djece, svih dobnih skupina.

„Postoji dosta situacija koje mogu ugroziti život djece. Najčešće su to prometne nesreće, alergijske reakcije i različita stanja vitalne ugroženosti, kod kojih su potrebni postupci reanimacije“, napominje Mario.

Taj se vrijedni medicinski tehničar prijavio i za nacionalnog instruktora hitne medicinske službe. Hrvatski zavod za hitnu medicinu izabrao je njega i još samo osmero djelatnika hitne pomoći iz cijele države. U Donjoj Stubici je upravo završen drugi krug osposobljavanja.

„Većina kandidata za nacionalne instruktore pokazala je znanja i vještine koje se očekuju od budućih nacionalnih instruktora te nastavljaju osposobljavanje sukladno Standardu osposobljavanja nacionalnih instruktora, kažu iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, koji će nakon uspješno završenog cjelokupnog procesa osposobljavanja kandidatu predati poseban certifikat.

Mario Matoc ističe kako mu je glavni cilj spasiti čovjeku život te brzo i adekvatno zbrinuti unesrećenu osobu, čime se u ostalom i unapređuje sustav hitne medicine.

„Želio bih doprinijeti tome da hitnu u Republici Hrvatskoj zajednički dovedemo na jednu veću razinu, kao što je to doktorica Maja Grba Bujević pomoću edukacija i pokrenula. Sve to želim prije svega realizirati i u mojoj Gorici, kako bi sve generacije mojih sugrađana imale vrhunsku hitnu medicinsku skrb“, dodaje Mario, zahvaljujući se Zavodu za hitnu medicinu Zagrebačke županije na sufinanciranju njegove edukacije za nacionalnog instruktora.

Galerija fotografija/privatna kolekcija: