Prijava

Vaša prijava

Izbjegavajte boravak na otvorenom tijekom velikih vrućina


Visoke temperature i sparno vrijeme trebali bi potrajati do srijede, a najviše dnevne temperature rast će do čak 34 stupnja Celzijeva. Ovakva situacija nepovoljno utječu na ljudsko zdravlje, osobito starijih građana. Gradsko društvo Crvenog križa objavilo preporuke kojih bi se trebali pridržavati.

„Temperature su najviše između 10 i 17 sati te u tom periodu treba izbjegavati boravak na otvorenom, a to se posebno odnosi na naše starije sugrađane. Ako ipak morate izaći, potrebno je obratiti pozornost na odjeću. Preporučuje se nošenje lanene ili pamučne odjeće po mogućnosti šire, a važno je i zaštiti glavu šeširom ili nekim drugim pokrivalom“, rekla nam je Suzana Strunjak, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa.

Tijekom velikih vrućina voda je čovjekov najbolji prijatelj i bilo bi dobro u svakom trenutku pored sebe imati jednu bočicu. No, iako se podrazumijeva da znamo sve ove upute, mnogi ih se ne pridržavaju, pa uslijed dugotrajnog izlaganja vrlo visokim vrućinama dožive toplinski udar.

„Za njega su karakteristični simptomi poput vrtoglavice, nesvjestica, omamljenost, dezorijentiranost, visoka temperatura, povraćanje, znojenje i suhoća u ustima“, dodala je Strunjak.

Vrlo je važno prepoznati ove simptome i brzo reagirati. Treba hitno potražiti liječničku pomoć te usporedo s tim pokušati rashladiti osobu pogođenu toplinskim udarom. Neliječeni toplinski udar može dovesti do trajnih posljedica, pa čak i smrti.