Prijava

Vaša prijava

Manifestacija ‘Kosci za kosce’ još jednom će ukazati na važnost očuvanja ugrožene vrste ptice


Košnjom livada ručnim kosama u subotu, 5. kolovoza, kosci će ukazati na važnost očuvanja livada kao prirodnog staništa ptice kosac. Manifestaciju ‘Kosci za kosce’ od 2009. godine organizira Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije.

“Radi se o jednoj veseloj manifestaciji. Organiziramo prikaz košnje ručnom kosom, odnosno kako se to nekad radilo. To je i podsjetnik za one koji su možda kao mali kosili, a sada više nemaju priliku, ali i za one koji se u tome žele okušati. Pozivamo sve one koji još nisu na godišnjem odmoru da nam se pridruže”, rekla je Martina Glasnović, ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Manifestacija počinje u 17 sati u Lovačkom domu Patka u Selcu kraj Veleševca u općini Orle. Osim prikaza košnje ručnim kosama i natjecanja u košnji, posjetitelji će čuti i rezultate istraživanja o ptici kosac u Odranskom polju, a vidjet će i zaprege s tradicionalnom pasminom konja hrvatski posavac te kako izgleda tradicionalna lovačka zabava.

“Mnoge će sigurno zanimati i status projekta obnove drvenog mosta na rijeci Odri, a dat ćemo i informacije o programu koji će sigurno utjecati na stanovnike Zagrebačke županije, a to je program ‘Zagreb na Savi’“, istaknula je Glasnović.