Prijava

Vaša prijava

Novi val vrućina: temperatura će se penjati do 39 stupnjeva Celzijevih u hladu


Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda pred nama je još jedan vruć tjedan. Stiže nam još jedan toplinski val. Temperature se niti tijekom noći neće spuštati ispod 20 stupnjeva Celzijevih, a najviše dnevne temperature dosezat će do čak 36 stupnjeva u hladu.

Najviša dnevna temperatura danas bi se trebala popeti do 32 stupnja Celzijeva, a Meteoalarm izdao je žuto upozorenje za zagrebačku regiju. Za sutra izdano je narančasto upozorenje i temperatura će se već u jutarnjim satima kretati oko 23 stupnja, dok bi najviši dnevni maksimalac trebao iznositi 35 stupnjeva Celzijevih.

U srijedu se očekuje nastavak rasta temperature do 36 stupnjeva Celzijevih, a u četvrtak će temperatura rasti do 39 stupnjeva. Vrućine bi se trebale nastaviti sve do nedjelje.

Kako biste lakše podnijeli toplinski val, pokušajte se pridržavati preporuka koje objavilo Gradsko društvo Crvenog križa.

 „Temperature su najviše između 10 i 17 sati te u tom periodu treba izbjegavati boravak na otvorenom, a to se posebno odnosi na naše starije sugrađane. Ako ipak morate izaći, potrebno je obratiti pozornost na odjeću. Preporučuje se nošenje lanene ili pamučne odjeće po mogućnosti šire, a važno je i zaštiti glavu šeširom ili nekim drugim pokrivalom“, rekla nam je Suzana Strunjak, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa.

Tijekom velikih vrućina voda je čovjekov najbolji prijatelj i bilo bi dobro u svakom trenutku pored sebe imati jednu bočicu. No, iako se podrazumijeva da znamo sve ove upute, mnogi ih se ne pridržavaju, pa uslijed dugotrajnog izlaganja vrlo visokim vrućinama dožive toplinski udar.

„Za njega su karakteristični simptomi poput vrtoglavice, nesvjestica, omamljenost, dezorijentiranost, visoka temperatura, povraćanje, znojenje i suhoća u ustima“, dodala je Strunjak.

Vrlo je važno prepoznati ove simptome i brzo reagirati. Treba hitno potražiti liječničku pomoć te usporedo s tim pokušati rashladiti osobu pogođenu toplinskim udarom. Neliječeni toplinski udar može dovesti do trajnih posljedica, pa čak i smrti.