Prijava

Vaša prijava

FOTO Njihova snaga je zajedništvo


Udruga osoba s invaliditetom „Suncokret“ iz Velike Gorice ove godine slavi 20. godišnjicu svog osnivanja. Povodom toga sinoć je u Vukovini održana svečana proslava na kojoj su dodijeljene zahvalnice i predstavljena monografija Udruge. Riječ je doista velikoj udruzi, koja u ovom trenutku ima više od 400 članova te okuplja osobe s invaliditetom i članove njihovih obitelji.

„Meni ova Udruga znači puno. Tu sam saznala koja su mi prava i dužnosti kao roditelja, ali i upoznala mnogo prijatelja. Ljudi s kojima se mogu družiti i porazgovarati, jer dijelimo iste interese. Čovjeku je jako važno da ima podršku i da nije osamljen kada mu se tako nešto dogodi“, otkrila nam je Jadranka Kosović, predsjednica Udruge „Suncokret“ i majka djeteta rođenog s cerebralnom paralizom.

10.11.2017. Vukovina – 20. obljetnica djelovanja Udruge Suncokret. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Među onima koji su tijekom zadnjih 20 godina stvarali i razvijali Udrugu bio je i Antun Andreić, koji ju je vodio četiri godine. Kako kaže, izrazito je ponosan na ovaj veliki jubilej.

„Izuzetno sam ponosan što smo kroz sve ove godine uspjeli sačuvati Suncokret i povećati broj članstva te doći u priliku proslaviti ovako veliki jubilej. U mom mandatu najveći problem bio je informirati osobe s invaliditetom o njihovim pravima. Pokušali smo ih privući u Udrugu i dati im potreban savjet kako da ostvare svoja prava“, rekao je bivši predsjednik.

10.11.2017. Vukovina – 20. obljetnica djelovanja Udruge Suncokret. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Udruga „Suncokret“ podupire i sportska natjecanja za osobe s invaliditetom te često sudjeluje u njihovoj organizaciji. Bavljenje sportom izrazito je važno za osobe s invaliditetom i omogućuje im afirmiranje u njihovim lokalnim zajednicama, smatra naša uspješna paraolimpijka Mirjana Lučić. Uz nju i Velimira Šandora, također uspješnog hrvatskog paraolimpijca, u Velikoj Gorici stasa nova generacija sportaša pred kojima je sjajna budućnost.

„Dolazi nova generacija u kojoj su svjetski i europski juniorski prvak u bacanju diska Dominik Počekal i Marija Martinović, koja je na zadnjem europskom juniorskom natjecanju osvojila broncu. To su iznimni rezultati kako za naše sportaše, tako i za cijelu našu zajednicu“, otkrila nam je Lučić.

Galerija fotografija