Prijava

Vaša prijava

Osnovna škola Šćitarjevo u projektu “Vrtim zdravi film”


Učenici Osnovne škole Šćitarjevo, njih 62-oje iz tri razreda, su među 6.300 sedmaša iz osnovnih škola diljem Hrvatske koji sudjeluju u programu “Vrtim Zdravi Film“, koji je dio globalne inicijative “Healthy Kids”. U školama projekt provode nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture, a oni su prije edukacije učenika sve potrebne informacije dobili od stručnjaka nutricionista. Cilj je djeci, ali i njihovim roditeljima objasniti koju ulogu prehrana i tjelesna aktivnost imaju u njihovim životima te ih podučiti kako uravnotežiti prehranu.

“Koliko je projekt važan za našu zajednicu govori i zabrinjavajuća brojka da je samo 18,47 posto učenika i učenica zadovoljavajuće tjelesno aktivno, tj. najmanje 60 minuta svaki dan, dok 10,79 posto učenika sedmih razreda provodi dijetu umjesto bavljenja sportom. Treba istaknuti i da 58,27 posto učenica i učenika pred ekranom provodi duže od preporučena dva sata dnevno. Kroz ovaj projekt Hrvatski školski sportski savez je do sada uključio više od 24.000 učenika te se nadam da će se ovim i sličnim projektima potaknuti mlade u Hrvatskoj na više kretanja i barem rekreativno bavljenje sportom i da im pravilna prehrana bude dio životne svakodnevice“, poručio je Nikola Perković, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza.

Osim edukacije o važnosti pravilne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti, učenike će se dodatno motivirati da sva stečena znanja tijekom programa nastave praktično primjenjivati i nakon njegova završetka. Kroz projekt se, također, progovara i o temama poput anoreksije i bulimije, poremećajima u prehrani koji se sve češće javljaju prvenstveno kod djevojčica, a uzrokovani su primarno nezadovoljstvom vlastitim izgledom.

Ovo je sedma sezona projekta “Vrtim zdravi film” koji je dio globalne inicijative “Healthy Kids” nastale na temelju istraživanja koje su objavili Svjetska zdravstvena organizacija i znanstvenici s Imperial Collegea iz Londona. Prema njemu, u posljednjih 40 godina broj pretile djece i adolescenata diljem svijeta povećao se s 11 milijuna na čak 120 milijuna. Ovi podaci dodatno potvrđuju važnost edukacije o pravilnoj prehrani i bavljenja tjelesnom aktivnosti od najranije dobi, s fokusom na osnovnoškolski period, kao ključne u prevenciji ovog gorućeg javno-zdravstvenog problema.

I ove godine projekt su poduprli Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo te Agencija za odgoj i obrazovanje.

 


Mjesec borbe protiv ovisnosti

Modelarska liga Zagrebačke županije