Prijava

Vaša prijava

HZJZ: Ako netko po povratku iz inozemstva oboli s visokom temperaturom praćenom osipom po licu i tijelu, treba se javiti liječniku


Najvažniji savjet koji se građanima može uputiti u svrhu smanjenja rizika obolijevanja od ospica jest da nadoknade propuštena cijepljenja. Ako netko po povratku iz inozemstva oboli s visokom temperaturom praćenom osipom po licu i tijelu, treba se javiti liječniku radi pravovremenog postavljanja dijagnoze i zaštite osjetljivih osoba u kontaktu, upozorili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a vezano uz brojne upite građana o mogućnosti unosa ospica iz Srbije i nastanka epidemije u Hrvatskoj.

“Unos virusa ospica u Hrvatsku kontinuirano je prisutan te time i mogućnost nastanka epidemije. Postojao je i prije trenutne epidemije u Srbiji, jer se u Europi i drugdje u svijetu ospice javljaju sporadično ili u epidemijskom obliku kontinuirano. Ako necijepljena osoba na putovanju dođe u kontakt sa zaraznom osobom, velika je vjerojatnost da će se zaraziti i postoji mogućnost prijenosa infekcije po povratku u Hrvatsku”, napominju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Epidemiolozi ističu kako dolazak liječniku treba najaviti telefonom, da se izbjegne kontakt s drugim bolesnicima u čekaonici, s obzirom na to da grupiranje osoba u čekaonicama pogoduje širenju infekcije virusom ospica. Smrtnost je oko 0,1 posto, tj. na tisuću oboljelih umre jedna osoba. Ona može biti i veća ako je među oboljelima visok udio pothranjenih ili osoba s oštećenjem imunološkog sustava.