Prijava

Vaša prijava

Rakitovec postaje nacionalni Centar za voće i povrće? Kraljičković poziva sve županije na zajedničku suradnju


U Županijskoj palači u Varaždinu u subotu je održana 1. Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe – Adria, zajedno s 8. Izložbom bučinih ulja sjeverozapadne Hrvatske, gdje je pristiglo 136 uzoraka bučinih ulja proizvođača iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske. Dodijeljeno je 11 zlatnih medalja, 47 srebrnih i 38 brončanih medalja.

S područja Zagrebačke županije na izložbama je sudjelovalo 11 proizvođača, od kojih su zlatnu medalju osvojili OPG Zlatko Vularić iz Donje Kupčine za nerafinirano bučino ulje proizvedeno tradicionalnim postupkom (uz prženje) te OPG Sara Andrić iz Ivanić-Grada za bučino ulje dobiveno prešano hladnim postupkom.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković pozvao je sve županije na suradnju oko novih projekata, a posebno vezano uz ulaganja u Distributivni centar za voće i povrće u Rakitovcu s ciljem stvaranja regionalnog centra za voće i povrće u Republici Hrvatskoj.

„Zagrebačka županija posebno skrbi za svoja ruralna područja te svake godine u svom proračunu izdvaja 15 milijuna kuna za njihov razvoj preko raznih potpora i projekata. Ponosni smo što je u našoj županiji registrirana jedina Udruga proizvođača bučinog ulja Hrvatske te Zadruga Crna kap, koja očekuje dobivanje statusa proizvođačke organizacije“, naglasio je pročelnik, pozvavši sudionike izložbe da se ovog listopada predstave na tradicionalnoj Bučijadi u Ivanić-Gradu.