Prijava

Vaša prijava

Do Lijevih Štefanki vozi minibus, a možda je dovoljan i – kombi


Mještani Lijevih Štefanki, koji su nedavno ostali bez autobusne linije, a kojom su putovali prema Velikoj Gorici, od ponedjeljka će ponovno moći prometovati tom trasom. Naime, pronađeno je pripremeno rješenje kako bi se stanovnicima tog kraja omogućilo putovanje na posao, školu, kod doktora… Može li tu županija pomoći i na koji način zanimalo je vijećnika Zvonka Kunića, koji je na današnjem Aktualnom satu Skupštine Zagrebačke županije to pitanje i potegnuo.

O povijesti autobusnih prijevoznika i linijama koje su prometovale na tom području podsjetio je pročelnik županijskog odjela za promet Nenad Babić, spomenuvši kako je, nakon što se ZET povukao, dozvolu je 2015. godine dobio Autoturist Samobor. Zbog velikih gubitaka na toj liniji, otprilike 50-60 tisuća kuna, Autoturist je krajem rujna tražio poništenje dozvole.

– Pronašli smo privremeno rješenje u suradnji s Općinom Pokupsko, koja će u prvoj fazi financirati micro prijevoz, koji će voziti 6,5 kilometara do najbliže stanice na Žužić Brdu. Moram spomenuti kako smo s predstavnicima mjesta održali sastanak i upoznali ih s potencijalnim rješenjem, koje im je koliko-toliko prihvatljivo, ali oni ipak traže ZET – rekao je Babić i pritom naglasio kako ZET za obavljanje prijevoza na tom području traži basnoslovna sredstva za subvencije.

Iza termina “micro prijevoz” krije se, barem za početak, minibus. S obzirom da putnika nema dovoljno za autobus, ovo će biti rješenje za početak, a već se razmišlja i o drugoj fazi. Naime, budući da je riječ o području koje nije gusto naseljeno, postoji mogućnost da s vremenom minibuseve zamjene kombiji, koji su još povoljnija opcija. Sve u svemu, nema više pješačenja, a to je ipak najvažnije.


Pročitajte novi broj Kronika!

Modelarska liga Zagrebačke županije