Prijava

Vaša prijava

Kakav preokret rukometaša! Heroj Tompa kao dokaz da su čuda moguća…


Nije od tad prošlo ni mjesec i pol dana, od one utakmice kojoj su rukometaši Gorice otvorili proljetni dio sezone, u kojem je cilj bio pokušati odraditi tešku misiju i izboriti ostanak u ligi. Gostovali su u Sesvetama, kod momčadi koju vodi Davor Dominiković tražili su zalet za nastavak prvenstva, no naletjeli su na “minu”. Težak poraz, minus od 11 golova i malo razloga za optimizam…

– Bili smo odmah nakon te utakmice svjesni da smo mi bili ispod svake razine, a da su oni odigrali na gornjoj granici mogućnosti. I znali smo da možemo igrati protiv njih, što smo ovaj put i dokazali – kaže trener Andrija Nikolić nakon utakmice koja je označila jedan novi početak.

Mjesec i pol dana poslije, naime, rukometaši Gorice otvarali su Ligu za ostanak, a prvo kolo donosilo je, pogađate, gostovanje u Sesvetama. I dugo je domaćin dominirao, kontrolirao rezultat, a tako je bilo sve do tri minute prije kraja. Na semaforu je stajalo 23-21 za Sesvete i nada u preokret bile su prilično tanka, mršava, nikakva… Međutim, tad je Gorica krenula. Jedna dobra obrana, pa druga, gol Luke Marjanovića, pa još dva Luke Lovre Kalaice i u samu završnicu Goričani su ušli s prednošću!

A da priča o jednom čudesnom preokretu bude potpuna, pobrinuo se golman Tomislav Sladoljev. Sesvete su u posljednjim sekundama imale sedmerac, loptu je uzeo Darko Mrkšić, no Sladoljev je taj šut maestralno skinuo. I dva boda su u otišla u Veliku Goricu.

– Tompa je obranio sve, pa i više od toga!

Tako je partiju jednog posebnog sportaša prokomentirao trener Nikolić, oduševljen onime što je vidio, kao i svi ostali prisutni. Utakmicu je na golu počeo mladi Ivan Vekić, no u 20. minuti se teže ozlijedio, pa ga je zamijenio u klubu i među navijačima omiljeni Tompa. Do kraja je skupio devet obrana, osam i taj jedan, ključni sedmerac, što je uokvirilo dojam o ovoj velikoj i važnoj pobjedi. Ne samo rezultatski, nego i emotivno…

Ne voli Sladoljev o tome pričati, pokušava zaboraviti i okrenuti se budućnosti, ali nema čovjeka u dvorani koji se u trenucima dok je trajalo slavlje Goričana nije sjetio prošlog ljeta. Na jednom druženju sa suigračima, na kraju prošle sezone, Sladoljev je doživio nesreću, pao je s velike visine i morao se doslovno boriti za život. Bio je čak i u komi, prognoze su donosile gomilu neizvjesnosti, no Tompa je i tom prilikom odbio odustati. Oporavljao se, naporno i pažljivo radio svaki dan, vjerujući da se može dogoditi čudo, da će jednoga dana opet stati na rukometni gol. To se, eto, i dogodilo već nekoliko mjeseci poslije, što se mirne duše može nazvati medicinskim čudom. Liječnici su mu dali dozvolu, on je pokušao i – pobijedio! Na oduševljenje svih u klubu, na radost trenera, koji je znao što dobiva povratkom na teren ovako dobrog i iskusnoga golmana.

Uostalom, teren govori sve. U mjesec i pol dana Tompa i njegova Gorica izrasli su od onih -11 do ovih +1, sad više nitko ne sumnja da je ostanak u ligi itekako moguća misija.

– Odigrali smo stvarno dobru utakmicu. Cijelo vrijeme bili smo u zaostatku, lovili protivnika, ali u svemu tome smo pokazali snažan karakter, nismo se predavali ni na trenutak, a na kraju je pobjeda stigla kao velika nagrada – ponosan je trener Nikolić na svoje igrače.

Osam golova zabio je Davor Ćavar, već po tradiciji bio je prvi strijelac Gorice, a pratili su ga Hrvoje Ceković s četiri, a po tri su zabili Antonio Ljubić i Luka Lovre Kalaica, koji je dva od svoja tri “uvaljao” u ludoj završnici. Sve u svemu, vrijedni bodovi su u džepu, važna doza samopouzdanja također, a to će biti važno u nastavku borbe za ostanak. U kojoj je sljedeći na redu Varaždin doma sljedećeg vikenda.

– Jedini plan je nastaviti dalje u ovom ritmu. Neće biti lako, puno je posla pred nama, ali nema predaje – poručio je trener Nikolić.

Nažalost, neko vrijeme neće biti prvoga golmana Vekića, ali sad je ovdje opet Tompa Sladoljev. A kad je on tu, kad on ovako brani nakon svega što je prošao, lako je povjerovati da su i čuda moguća…