Prijava

Vaša prijava

Otežaniji dolazak do liječnika obiteljske medicine, ali ne i nemoguć

[]

Posljednjih dana zdravstveni sustav opterećen je više nego ikad. Pandemija koronavirusa u Hrvatskoj dovela je do situacije da su u pomoć pozvani i umirovljeni liječnici. No, unatoč nadljudskim naporima koje zdravstveni djelatnici ulažu kako bi pomogli pacijentima, kao glavna tema iskočili su liječnici obiteljske medicine, uz pritužbe kako se do njih nikako ne može doći.

Naime, ukoliko trebate liječnika više ne možete samo ušetati u Dom zdravlja nego se prvo trebate naručiti telefonski. Upravo to telefonski je kamen spoticanja, navodno telefon zvoni, a nitko se ne javlja.  Naravno nije to baš tako, a postoje i apsurdne situacije, poput onih da  pacijenti zovu za vrijeme pauze i kažu da pola sata nitko nije dignuo slušalicu.

-Možda ponekad ima “nesuglasica” između pacijenata i zdravstvenih djelatnika jer se možda boje da neće dobiti lijek koji trebaju jer ne mogu dobiti svojega liječnika, ali ako nazovu koji put više, ili ako ne zovu u vrijeme pauze svi mogu dobiti svojeg doktora i sve se dogovoriti. Dakle,  imali smo slučaj poziva u vrijeme pauze, no čim se liječnica vratila, ne znajući za te pozive, odgovorila je na mail koji je pacijent u međuvremenu poslao. Drugi dan se sam javio i ispričavao jer je javno prozvao liječnicu što mu se nije javljala.- ispričala nam je voditeljica Ispostave Doma zdravlja Velika Gorica, Ljubica Zrno.

Ovo je samo jedan primjer kako prije nego se nešto provjeri, a pusti se na društvene mreže, može biti više štete nego koristi.  Treba reći i da je gorički Dom zdravlja iz postojećih kadrova koji tamo rade napravio preraspodjelu kako bi imao tko raditi na uzimanju briseva,  trijaži i u COVID ambulanti, te je samim time teže raditi nego prije i teško je svima ugoditi.