Prijava

Vaša prijava

  • Rubrika
  • Internet

Zašto nema smisla hvaliti se brojem 'lajkova' na Facebooku?

Zašto nema smisla hvaliti se brojem 'lajkova' na Facebooku?

Ako čujete da netko hvali svoju facebook stranicu gotovo sigurno će spomenuti broj 'lajkova' kao glavni dokaz njezine popularnosti. Da li je taj broj zaista najvažniji?

Posjetite li neku facebook stranicu ispod njezinog imena možete pročitati dva broja. Prvi je broj sviđanja (lajkanja), a drugi broj označava koliko korisnika priča o stranici (talking about this). 

Sviđanja (lajkovi)

Sviđanja (lajkovi) označavaju da je korisnik jednom kliknuo na like ili na baš toj stranici ili na nekoj drugoj web stranici gdje je postavljen like gumb za nju. Određeni broj korisnika uopće ne posjeti stranicu koja mu se kao sviđa, određeni broj korisnika posjeti ju samo jednom, drugi ju zasviđaju jer rade uslugu prijateljima ili su ih oni nagovorili, neke stranice organiziraju lajkaj me pa ćeš dobiti nešto igru.

Facebook pravila zabranjuju da lajk za stranicu ili bilo koju objavu bude uvjet za ulazak u nagradnu igru, a broj lajkova ne može biti kriterij za određivanje pobjednika. Bez obzira na pravila pojedine stranice organiziraju takve igre kako bi podigle broj obožavatelja. Facebook još uvijek nije razvio algoritam koji bi automatski prepoznavao takve slučajeve pa varalice uglavnom mirno spavaju.

Oni koji su prelijeni za takve igre mogu jednostavno kupiti 500, 5.000, 50.000 lajkova za 16$, 70$, 560$. Osim napuhavanja broja i samozavaravanja nema neke prevelike koristi od toga. 

Možda je vlasnicima stranice neki facebook stručnjak prodao priču i dobro im naplatio uslugu dovođenja obožavatelja, a zapravo je na to potrošio nekih pet minuta i par dolara.

Broj lajkova nije nevažan, on označava da su korisnici napravili prvi korak prema vama, ali samo to nije dovoljno.

Pričaju o tome (talking about this)

Talking about this broj označava stvaran broj ljudi koji su aktivni na facebook stranici. Oni se ponovno vraćaju nakon lajkanja, komentiraju, lajkaju objave, dijele objave i prenose ih svojim prijateljima, odgovaraju na pozive za događanja ili se prijavljuju na lokaciji ako je vezana uz stranicu. Broj talking about this je zbog toga puno zahvalniji za uspoređivanje pojedinih facebook stranica te određivanje njihove vrijednosti.

Varalice su već pokrile i to područje pa se mogu kupiti i takve korisničke aktivnosti, ali po puno većoj cijeni od lajka po komadu.

Omjer uključenja

Kad se podijeli broj onih koji pričaju o nekoj stranici s brojem lajkova dobivamo omjer uključenja koji se već uzima kao puno relevantnija metrika kad govorimo o učinkovitosti neke facebook stranice.Taj omjer se ne može jednako primjenjivati na sve stranice. Stranicama s manje fanova lakše je postići veći omjer nego onima koji imaju preko 100.000 ili 1.000.000 obožavatelja.

Stanje na domaćoj burzi možete provjeriti na Socialnumbers.com stranici. Pogledajte stranicu Pages by Talking about, omjer od 10% za one najbolje je vrijednost koja se uzima kao dobar rezultat. Kliknite na omjer (RATIO), jednom za najbolji, a drugi put za najlošiji omjer. Zanimljivo zar ne?


VG Blues Country Rock Party

HNK Hajduk osvojio Alpas Cup