Prijava

Vaša prijava

  • Rubrika
  • Internet

Analiza velikogoričkih web stranica

Analiza velikogoričkih web stranica

Alati za automatsku analizu web stranica neće vam dati potpunu sliku o nekoj web stranici, ali ako primjenjuju isti kriterij za sve onda se mogu povući valjane usporedbe i vidjeti da li nešto valja ili ne. Jedan od takvih alata je Site Analyzer. Možda je malo nepravedno reći da je jedan od alata jer se radi o jako korisnom i dobrom alatu, a njihov blog nudi jako dobre savjete za poboljšanje vaše web stranice.

U ovom istraživanju upotrijebio sam Site Analyzer za analizu naslovnica web stranica, a u tablici koja slijedi možete vidjeti rezultate.

Web SEO Sadržaj Dizajn Brzina Pristupačnost Prosjek
Gradsko stambeno gospodarstvo 75.6 32.4 43.0 53.2 74.6 71.0
VGonline 65.3 24.4 71.0 76.6 64.6 64.1
VG Vodoopskrba 59.1 46.8 71.0 62.6 59.3 61.0
VG komunalac 56.3 63.4 64.9 63.9 43.1 60.9
Poduzetnički centar 55.5 59.4 63.8 42.6 48.0 59.9
Kronike Velike Gorice 48.4 34.2 49.4 50.9 72.5 58.2
cityportal.hr 58.0 34.8 55.7 22.1 58.7 54.4
Grad Velika Gorica 43.1 68.8 50.3 50.9 32.3 47.6
VG Čistoća 44.0 36.6 64.9 41.5 37.4 46.6
VG danas 45.7 42.9 44.0 35.1 23.9 45.7
Muzej Turopolja 46.6 44.3 44.0 24.5 55.8 45.4
Turistička zajednica grada Velike Gorice 40.6 55.0 37.7 35.1 43.9 44.5

Site Analyzer nije mogao izmjeriti kvalitetu sadržaja, njegovu relevantnost i opću upotrebljivost stranica. Tako da ove ocjene ne možete uzimati kao neku ukupnu ocjenu za navedene web stranice već više kao tehničku ocjenu. Ta tehnička ocjena može biti pokazatelj naručitelju koliko je izvršitelj kvalitetno odradio svoj posao. Sadržaj je ionako posao naručitelja.

Turistička zajednica grada Velike Gorice

U ovoj analizi stranica Turističke zajednice ostvarila je najgori rezultat. Problem brzine vidljiv je svakom posjetitelju koji posjeti tu stranicu i jedno vrijeme samo gleda kvadrat koji se vrti. Stranica je oku ugodna kao prezentacija i kad bi to bila jedina namjena te stranice onda ne bi bilo primjedbi. Ali na njoj ima jako puno prostora za poboljšanje korisničkog iskustva. Trebalo bi analizirati što korisnik traži na toj stranici i kako mu to na najbolji način isporučiti. Hamburger navigacija nije najsretnija (naročito na desktop računalima), ima previše klikanja da bi se došlo do onoga što se traži. Na mobitelima se stranica raspada. U sadržaju nedostaju konkretni podaci. Posjetitelj koji planira posjetiti Veliku Goricu bi trebao imati mogućnost vidjeti koje su cijene javnog prijevoza, postoji li dnevna ili turistička karta, kao putovati po Velikoj Gorici i okolici?! U Turističkoj zajednici bi trebali raditi da što više poboljšaju kvalitetu informacija. Siguran sam da je web dizajner ponosan zbog učinjenog posla i onoga što se vidi, ali u svojoj zaigranosti malo je zaboravio na korisnika.

Muzej Turopolja

Prije nekih 15 godina Muzej Turopolja je imao jako dobru web stranicu. U tadašnjim okvirima bila je među najboljima. Pa jedno vrijeme nije imao ništa, a sada opet ima web stranicu zadovoljavajuće kvalitete. Kao i Turistička zajednica i oni bi trebali poraditi na kvaliteti i prezentaciji sadržaja i ispraviti tehničke manjkavosti. Očekivao bih bolju prezentaciju stalnog postava muzeja i što više digitalizirane građe.

VG danas

Od svih velikogoričkih portala VG danas je najduže ostao bez nekog tehničkog osvježenja. Sadržaj je najvažniji i ima prednost pred tehnikalijama, ali možda bi bio red da se napravi novi dizajn, prilagođen mobilnim uređajima, i da se isprave neke tehničke manjkavosti.

VG Čistoća

Slabiji tehnički rezultat u odnosu na druga gradska poduzeća nije najvažniji. Trebalo bi više poraditi na boljoj prezentaciji sadržaja te što više smanjiti broj informacija koje se nalaze u .pdf formatu i prebaciti ih u html format. Ta primjedba se odnosi na sve gradske ustanove i poduzeća.

Grad Velika Gorica

Službena stranica Grada Velike Gorice već duže vrijeme ima isti dizajn i koristi isti CMS što je dovelo do nešto lošije tehničke ocjene (u međuvremenu su se kriteriji i standardni promijenili). Ono što je važno na službenoj stranici su podaci kojih ima dosta veliki broj, ali nema konzistentnosti u njihovoj organizaciji i prikazu.

cityportal.hr

Tehničku ocjenu je pokvarila brzina (Performance score), a kako portal koristi WordPress taj problem bi mogli vrlo lako riješiti uz dva plugina koji bi performanse digli na veću razinu.

Kronike Velike Gorice

Kronike se također vrte na WordPressu i izgleda da su bolje riješile problem s performansama, jedino u SEO području ima dosta prostora za napredak.

Poduzetnički centar

Još jedan WordPress, tehnički za mrvicu bolje posložen. Sadržajno je zbrka svega i svačega, često samo nabacano bez neke smišljene organizacije sadržaja.

VG komunalac

Dosta dobro posložena Joomla! je zaslužna za dobru tehničku ocjenu, ali organizacija sadržaja i dizajn nisu baš na toj razini. Site analyzer nije pri dohvatu naslovne web stranice prijavio problem s brzinom, ali ako malo poklikate po linkovima onda budete vidjeli da dosta dugo čekate na isporuku željenog sadržaja. Neki linkovi su nelogično složeni, npr. ako na stranici aktualnosti kliknete na naslov članka umjesto na članku završit ćete opet na stranici aktualnosti. Klik na opširnije vodi na željenu lokaciju. Dizajn stranice nije na nivou nekih drugih koje su dosta lošije plasirane prema tehničkoj ocjeni tako da ekipa VG komunalca nema prevelikog razloga za zadovoljstvo pozicijom i ocjenom.

VG Vodoopskrba

I ovdje je Wordpress, tehnički dosta dobro radi, ali prezentacija sadržaja je na jako lošem nivou. Tekst koji se objavljuje u obliku slike, previše materijala u .pdf formatu, sve nabacano...Ocjena vrlo slična završnoj rečenici za VG komunalac.

VGonline

S obzirom na to koliko ljudi radi na portalu (jedan), te koliko se vremena troši na održavanje portala (nekad ne više od sat vremena tjedno) rezultat je zadovoljavajući. Najveći problem je sadržaj, što je vidljivo i bez analize, i na tome će se raditi. U planu je dodavanje novih mogućnosti i sadržaja te popravljanje prijavljenih problema pa bi za mjesec dana ocjena mogla biti osjetno viša.

Gradsko stambeno gospodarstvo

Najbolja tehnička ocjena, najviše zahvaljujući SEO elementima i pristupačnosti, ima dosta prostora za napredak u prezentaciji sadržaja i dizajnu.


Progon vještica u Turopolju