Prijava

Vaša prijava

  • Rubrika
  • Izbori

U Gorici sve po starom

U Gorici sve po starom

Prije izbora radili smo analize rezultata nedavnih izbora u Velikoj Gorici i neke projekcije na temelju toga. Nikakva strogo znanstvena metoda, više igranje s brojkama i predviđanje, ali definitivno točnije nego bacanje kockica. S anketom koju smo imali na portalu u zadnjih tjedan dana željeli smo dobiti dodatne informacije kako bi upotpunili predviđanje. Uzorak nije dobio dovoljno veliki niti reprezentativan pa nije objavljen članak s analizom, ali predviđene brojeve smo objavili na našoj Facebook stranici. Naše predviđanje je bilo da će HDZ osvojiti 16 mandata, SDP 8, MOST 3, HNS 2, Živi zid 2, da će Stranka rada i solidarnosti biti oko granice od 5%, a HSP nešto malo ispod toga. Predviđali smo da će biti 20500 važećih glasačkih listića jer je sve ukazivalo na manju izlaznost.

Greška u predviđanju bila bi vrlo mala da se nije dogodio turbo finiš Stranke rada i solidarnosti koja je osvojila 11,7% što je skoro duplo više od očekivanja. Njihov kandidat za gradonačelnika je ostao u predviđanja za listu, a očekivali smo suprotno, da će Neven Karas dobiti više glasova od liste. Izgleda da je on ipak izgubio svoju staru političku karizmu. Rezultat za županijsku skupštinu još je i bolji, lista s imenom Bandić Milan dobila je u Velikoj Gorici 16,47% glasova. Da li su cijena karte za pola sata vožnje od 4 kn i pričao o tramvaju za Veliiku Goricu (bez obzira što bi to grad došlo 50 milijuna eura) bili tako privlačan mamac za birače? Postoje mjesni odbori gdje njegove odluke imaju direktni utjecaj i korist (Mičevec, Velika Mlaka), ali što je s ostalima?

Konačni rezultati otkrivaju da HDZ osvaja 14 mandata, SDP 6, "Bandić Milan" 4, MOST 3, HNS 2, HSP/HČPS 1 i Živi zid 1. HDZ je već surađivao s Kunićem i BM 365 i vjerojatno će tu suradnju nastaviti. Zvonko Kunić je najavio da će imati veliku ulogu. Kad to kaže iskusan političko-trgovački lisac već znate što bi to moglo značiti. Izvući će maksimum za svoju stranku, čak i iznad ostvarenih rezultata. HDZ i BM 365 imaju stabilnu većinu i to je završena priča. 

U izborima za gradonačelnika bilo je pitanje hoće li biti drugog kruga i tko će biti suparnik Barišiću. Barišić ide u drugi krug s Aleksandrom Horvatom s omjerom 46,73% naspram 17,13%. Beus je ostao na 11,42%. Beus je najavljivao i računao na svoju prepoznatljivost, ali pokazalo se da potencijal njega i HNS-a ograničenog dometa i da je letvica previsoko da bi sam mogao nešto napraviti. Možda da se poveo za primjerom Anke Mrak Taritaš i išao u suradnji s SDP-om? Iako se u drugi krug ide od početka, od nule, Horvat nema prevelike šanse, biračko tijelo ostalih kandidata ili neće izaći na izbore, dio njih će dati glas Barišiću, a ni svi Beusovi birači neće ga podržati mada je on to najavio. Vidjeli smo već istu priču prije osam godina. Osim ako Horvat u iduća dva tjedna ne izmisli neki turbo pogon?!

Iz rezultata je vidljivo da se Gorica dobro nagnula u desno. To je rezultat mlitave 4 godine oporbe za koju baš nismo čuli. Članstvo SDP-a se osulo, 13 mjesnih odbora u kojima je HDZ jedini imao listu to jasno pokazuje. HNS ne može biti samo Beus. A za izbore se ne sprema par mjeseci prije izlaska na birališta. Oporba za izbore treba biti spremna i treba raditi čim su proglašeni rezultati. Utrka za izbore 2021. počinje sad. Samo što to kampanjci među domaćim političarima nisu svjesni ili su prelijeni da bi planirali tako daleko unaprijed.

U Gorici sve po starom...


Kako se trošilo 2013?