Prijava

Vaša prijava

  • Rubrika
  • Gospodarstvo

Ne plaćajte upise u beskorisne registre

Ne plaćajte upise u beskorisne registre

Pokrenuli ste obrt, poduzeće za 10 kuna ili ste možda uz pomoć ušteđevine pokrenuli pravi d.o.o.? Još se ne snalazite, a već su vas zatrpale uplatnice sa svih strana? Jedna od tih je i uplatnica za upis u elektronički registar gospodarstvenika. Čitate i vidite da je upis 395 kn uz rok plaćanja od 7 dana, ali po isteku roka za uplatu ukida se povlaštena naknada pa će se ista obračunati u punom iznosu od 790 kn sukladnu Stavku 3. Članka 11. Općih uvjeta. Pomislite kako nema smisla čekati, pa nećete već u početku krenuti u dugove i plaćate...

Čestitamo upravo ste platili porez na budale, ili da budemo malo nježniji porez na naivce. eRegistar.hr, poslovniregistar.hr i ostali slični registri koji šalju uplatnice za upis niste obavezni plaćati. Bacite ih u smeće.

Ne znamo zašto udruženja obrtnika i gospodarske komore ne reagiraju pa da se ovakvi pokušaji prijevare ne sankcioniraju po hitnom postupku? Ta popratna pisma su nekada uobličena na takav način da nema dvojbe da se pokušava prevariti nove poduzetnike uz lažno predstavljanje.

Osim novim poduzetnicima takve uplatnice za upis šalju se i postojećim poduzetnicima, računajući valjda da će netko u računovodstvu nasjesti na zamku. Baš su ovih dana poštari nosili novu pošiljku poziva poduzetnicima s našeg područja.

Marketing?

Neki od poduzetnika govore kako znaju da to nije službeni registar, ali da im koristi da se ime njihovog poduzeća pojavi u tom registru. Kao dobro je za marketing. Koliko su vlasnici registara sigurni u to da će njihov registar potrajati svjedoče uvjeti na jednome od njih.

Registar zadržava pravo, u bilo kojem trenutku i bez prethodne najave, izmijeniti, ukinuti ili dopuniti bilo koji dio svog poslovanja, što uključuje i internetske  stranice  registra.

Drugim riječima to što ste platili za upis njih ne obvezuje na ništa. Platite danas, oni sutra ugase stranicu i nikome ništa. Zapravo njima njihovi novci, a vama figa.

Njihove stranice jako slabo kotiraju na tražilicama, a to ima za posljedicu da su jako slabo posjećene. Osim zalutalih naivaca i njihovih administratora najvjerojatnije ih nitko ne posjećuje.

Alexa, servis uz pomoć kojeg možete provjeriti statistiku prometa neke web stranice, uopće nemaju dovoljno podataka da rangiraju jedan od spomenutih registara, a drugi je na odličnom  3.896.734. mjestu. Usporedbe radi - ova stranica je 796.834. mjestu na svijetu. Nema nade da će vam navođenje informacija na tim stranicama donijeti ijednog novog kupca ili posjetitelja.

Sve je puno naivaca?

U tim registrima je navedeno dosta gospodarskih subjekata - možda ste pomislili kako ima dosta naivaca među domaćim poduzetnicima? Ili možda ipak ima neke koristi od tog registra? Autori registra inicijalno su preuzeli dio popisa iz javnih i službenih registara što i nije posebno teško jer neki periodično objavljuju popis članova (Hrvatska obrtnička komora) dok neke državne institucije nude kupnju popisa s podacima (FINA). Svojevremeno je i vlasnik ovog portala imao ponudu od FINE da kupi popis velikogoričkih poduzetnika za sitnicu od 40.000 kn, a kad nije pokazao interes onda se ponuda spustila na nešto manje od 3000 kn.

Možda je i to razlog zbog čega ti registri nesmetano posluju? Ako su već kupili popis poduzetnika pa neće ih valjda zbog toga kazniti?

Postoji li besplatan registar?

Ako ste obrtnik podaci o vama postoje na web stranici Udruženja obrtnika Velika Gorica. Za tvrtke postoji nekoliko besplatnih registara. Kad pogledamo podatke o njihovoj posjećenosti onda vidimo da je situacija nešto bolja nego kod ovih navlakuša registara, ali opet nećete se puno pomoći po njima. Ali barem nećete ništa platiti.


Fašnik Digeneš

Može li Alpas cup biti još bolji?