Prijava

Vaša prijava

  • Rubrika
  • Komentari

Čudno novo ruho školskog trga

Čudno novo ruho školskog trga

VG danas donosi članak, napravljen u suradnji sa Zagrebačkom županijom, o rekonstrukciji školskog trga Srednje strukovne škole. Predloženo rješenje malo nas ostavlja u nedoumici. Na vizualizaciji iz zraka čini vam se da je predloženi trg samo dio veće cjeline koja će se nastavljati dalje. Ne vjerujem da je u planu rušenje dvorane ili presijecanje Tomaševićeve ulice?!

Školski trg

Predloženo rješenje školskog trga Srednje strukovne škole nam sugerira da je prometnica uz trg (desna strana slike) najvažnija jer se organizacija trga svojim oblikom prilagođava njoj, a škola se sakriva ili kao da joj netko zabija lakat u trbuh. Umjesto da se kretanje usmjerava prema školi ono se usmjerava od ulice do zida dvorane.

Kao da je netko uzeo ravnalo i samo povukao paralelne crte uz postojeću prometnicu i onda ispunio praznine. Zanima me kakvo je bilo promišljanje kod izrade ovog projekta? Da li se uzelo u obzir da je to školski trg i da bi ga trebalo urediti u skladu s tim?

Najveći broj kretanja pješaka na tom trgu je u školu i iz škole. Kako izgleda trenutak kad zazvoni zvono i učenici krenu van iz škole? Kao sunčeve zrake se pojave i rašire na sve strane. Organizacija trga bi, barem u tom dijelu, trebala pratiti to kretanje. Fokus bi trebao biti na ulazu u školu, to je trebala biti točka u koju se slijevaju ili iz koje izviru glavne linije po kojima se organizira prostor i sadržaj na njemu. Vjerojatno bi većini arhitekata takvo rješenje palo na pamet jer se samo po sebi nameće. Neki bi vjerojatno postavili kameru na obližnju zgradu i neko vrijeme snimali kretanje pješaka kako bi to bilo uzeto u obzir kod projektiranja?! Kad je sveučilište u Michiganu gradilo nove zgrade nisu napravili staze već su čekali da vide kako će se studenti kretati između njih. I nije to jedini takav slučaj, na slici vidimo primjer iz Ohaja. U našem slučaju bi snimanje kretanja dalo vrlo korisne smjernice projektantima.

Željeni putevi

Ako malo pretražite internet s pojmom "desire path" možete pronaći lijepi niz primjera, kao na donjoj slici, gdje su projektanti išli potpuno protiv željenog puta kojim se kreću pješaci. Obično je to i najkraći put pa možda i nije nužno da se snimaju pješaci, nekad je dovoljno samo malo logički razmišljati.

Projektant je mislio da je ovo odlična ideja

Javnu nabavu, čiji je naručitelj Srednja strukovna škola, možete pratiti na stranici EOJN RH. Zaprimljene su tri ponude.

Ponude za školski trg

Ponude naručitelja GEORAD d.o.o. i ZAVRŠNI RADOVI KREŠO d.o.o. su odbijene jer ponuđene cijene prelaze osigurana novčana sredstava. Za odabir je predložen KOLEDIĆ PROJEKT d.o.o. s kojim naručitelj namjerava sklopiti ugovor o javnoj nabavi.

A kad već govorimo o javnoj nabavi - ne čini li vam se da bi takvi zahvati u javni prostor ipak trebali biti malo otvorenije organizirani? Da je organiziran javni natječaj za projektiranje trga siguran sam da bi došli do boljeg rješenja u skladu s namjenom tog prostora. I javnost bi mogla reći svoju riječ, a ne da su dovedeni pred gotov čin.