Prijava

Vaša prijava

  • Rubrika
  • Lokalna uprava

Touropolje - vodičevo novo ruho

Touropolje - vodičevo novo ruho

Kad sam danas pročitao na portalima da novoj mobilnoj aplikaciji "Touropolje" pomislio sam "joj ne, eto još oboljelih od kroničnog aplikatitisa, a mislio sam da su se lokalci izliječili od te bolesti."

Kronični aplikatitis je nekada zahvatio javnu i lokalnu upravu pa su svako malo izbacivali neke aplikacije koje nitko nije koristio i na koje bi svi vrlo brzo zaboravili. Najsretniji su bile tvrtke koje su prodale te aplikacije jer bi obično dobro zaradile, a još su bile sretnije što se te aplikacije nisu koristile jer ih nitko nije gnjavio zbog bugova i lošeg vizuala.

Ideja turističkih zajednica da će netko doputovati negdje i instalirati mobilnu aplikaciju nikada nije preživjela dodir sa stvarnošću. Moj savjet za takve slučajeve je uvijek bio "napravite dobru web stranicu, popunite je važnim i vrijednim sadržajem, napravite jednostavnu navigaciju i zaboravite na dizajnerska izdrk.vanja zbog kojih ta stranica trese, lupa i udara oči posjetitelja."

Laknulo mi je kad sam vidio da Touropolje nije mobilna aplikacija već web stranica. Mali poučak za one koji tipkaju na lokalnim portalima i službenoj gradskoj web stranici - to nije mobilna aplikacija, možete ga nazvati mobilnim vodičem, ali je onda i stolni vodič jer ga možete gledati i na stolnom računalu.

Touropolje.com je responzivna web stranica. To su web stranice čiji se prikaz prilagođava zaslonu uređaja na kojem se gleda.

Sad kad smo to razjasnili, sretni što nema oboljelih od aplikatitisa, idemo klikati dalje...

Zašto ime Touropolje.com?

Jasno mi je što se željelo postići, složenica je trebala otkriti da je to turneja po Turopolju, zgodna fora, ali zašto nepotrebno zbunjivati posjetitelje, zašto strancima ne dati priliku da nauče ispravno ime kraja u koji su došli?

Ima tu jedna kvaka koju će svaki onaj koji znaju što znači kratica SEO znati prepoznati. Za taj pojam će ova stranica biti prvi rezultat na Google tražilici. Samo postoje tu dva problema - 1. nitko neće tražiti touropolje, 2. Google je pametan pa će reći "Prikazuju se rezultati za turopolje", pretpostavljajući da je u pitanju zatipak pa će ponuditi druge web stranice vezane uz Turopolje.

Koliko vidim domena turopolje.hr preusmjerava na ovu stranicu što znači da su isti ljudi uključeni u njezinu izradu i mogla se koristiti ta domena.

Ne komplicirajte, ako imate na raspolaganju domenu koja je jednaka lokalnom entitetu koristite nju. Turopolje.com je na prodaju, možda bi je netko ustupio za šaku dolara, a .eu domena je još slobodna.

Ovaj projekt zapravo nije novi projekt, istoimena stranica je pokrenuta 2014., a narativ je bio isti - Touropolje - mobilni vodič. Izgleda da je projekt izvučen iz naftalina, instaliran je Wordpress, uzela se gotova tema i napunila se sadržajem. Na novoj web stranici može se naletjeti na poneku rečenicu koja je preživjela redizajn. Linkovi na naslovnici otkrivaju da je tada vladao aplikatitis.

Touropolje 2014.

Nekoliko tehničkih zapažanja

"Hamburger" izbornik je uobičajen na mobilnom prikazu stranice, ali nije ga preporučljivo koristiti na širem prikazu. Čak i novije UX smjernice govore da bi ga trebalo izbjegavati i na mobilnom prikazu ukoliko je manji broj stavaka.

Riječi Centar za posjetitelje Velike Gorice su poveznica koja vodi na članak o tom centru, ali korisnik vjerojatno neće shvatiti da je to veza koja vodi na neki drugi sadržaj jer nema nikakve indicije o tome.

Integriranu Google kartu na dnu stranice bi svakako trebalo izbjeći jer se njezin kod učitava kod svakog posjeta naslovnici, usporava učitavanje, a i Google svako malo mijenja uvjete, za nesmetan rad u slučaju većeg broja posjetitelja vjerojatno bi trebalo platiti.

UX smjernice govore da je bolje imati sliku karte, a onda klik na tu sliku vodi posjetitelja na stranicu s kartom.

Što je najbolji dio stranice?

Definitivno najbolji i vjerojatno najkorisniji dio stranice je audio tekst članka na 67 svjetskih jezika. Ukoliko bi kod svake lokacije bio jasno istaknut QR koji bi vodio na odgovarajući članak to bi omogućilo posjetiteljima da na njima razumljivom jeziku čuju nešto o mjestu kojeg su posjetili.

Blagodati moderne tehnologije omogućuju da takvu mogućnost na web stranici osigurate vrlo jednostavno. U ovom slučaju instaliran je GSpeech dodatak za Wordpress CMS koji se može koristiti besplatno ili plaćate mjesečnu pretplatu.

Dopuna: Skrenuta mi je pažnja kako je hrvatski izgovor jako loš. Da, bilo bi puno bolje da je hrvatski tekst pročitan od strane čovjeka i snimljen. Ili barem da se tekst prilagodio sintetizatoru. Npr. većina njih nije dovoljno pametna da bi sv. pročitali kao sveta pa bi to trebalo napisati. I godine i redni brojevi su problem.

Gdje su virtualne šetnje?

U najavi je bilo navedeno da postoji 10 virtualnih šetnji sakralnim objektima, ali ja nisam pronašao ništa slično. Osim ako se slike unutrašnjosti ne računaju kao virtualne šetnje?!

Sadržaj je malo razočarao

Najave spominju kako je "Web platforma rezultat dugogodišnjeg rada i suradnje". Vidjeli smo da platforma dugo postoji, ove godine slavi desetu godišnjicu, ali najveći dio vremena je bila u hibernaciji. Prvo što sam pomislio da se radi o dugogodišnjem stvaranju sadržaja, ali izgleda da to prije znači "uzeli smo stare tekstove i ubacili u novi CMS".

Tekstovi su korektni, ali ne više od toga. Najviše me razočarao tekst o kuriji Modić-Bedeković. Kako netko može napisati tekst o toj kuriji, a pri tome izostaviti posljednje stanovnice kurije sestre Milku i Vilmu Bedeković? Sestre su izašle iz okvira koji su postavljeni za žene tog vremena i njihova priča bi sigurno bila zanimljiva modernim mladim ženama, kao i svima ostalima. Ako već niste čuli za njih možete pročitati nešto malo o njima u tekstu o Turskom ili Frajličinom hrastu.

Biciklističke rute su poveznica na članak na web stranici turističke zajednice gdje se nalazi legendarni dokument s 5 biciklističkih ruta. Kažem legendarni jer su ti tekstovi i te rute opisane negdje prije 20 godina i od tada se samo ponovno objavljuju u različitim oblicima. Možda je vrijeme da se napišu novi biciklistički vodiči, možda se nešto i promijenilo u zadnjih 20 godina?

Kad govorimo o biciklističkim rutama onda je neizostavna informacija GPX datoteka koja biciklistima omogućava navigaciju uz pomoć mobilnog uređaja ili cikloračunala. Izgleda da sam bio previše naivan kad sam očekivao barem nešto slično onome što se može naći na Bike & Hike stranici (primjer Bodulske priče).

Uzmi novce i bježi

Turistička zajednica Velike Gorice je za ovaj projekt dobila 19.834,00 eura od Hrvatske turističke zajednice. Odabrane projekte i dobivena sredstava možete vidjeti na njihovoj web stranici.

S obzirom na to da se radi o gotovom programskom rješenju i ponovnom korištenju postojećeg sadržaja rekao bih da je to relativno malo posla za te novce. Osim pjesme od Haustora malo me podsjetilo i na onaj film Dobar posao u Italiji, tj. u Velikoj Gorici.

Zaključak

Iz najava po lokalnim portalima očekivao sam puno više, neki novi projekt. A dobili smo prepakiranu reciklažu i jednu novu trešnjicu na vrhu šlaga.

Možda bi bilo bolje da se projekt nazvao nešto poput "Audio vodič kroz Turopolje" i da su fokus stavili samo na tu funkcionalnost. Jasno uz puno više obrađenih lokacija pri čemu tekstovi ne bi trebali biti preopširni. Tako da neki znatiželjni turist može šetati po gradu i malo češće naići na neki QR kod uz pomoć kojeg bi čuo malo više o gradu u kojem se nalazi.

Rječnik kratica i manje poznatih riječi

  • CMS (Content Management System - sistem za upravljanje i prikaz sadržaja, najčešće web sadržaj)
  • Hamburger izbornik - ikona/gumb u obliku tri vodoravne crte koja otvara izbornik
  • SEO - Search Engine Optimization - optimiziranje sadržaja web stranice za tražilice
  • QR kod - dvodimenzionalni matrični bar-kod koji u sebi sadrži tekstualnu informaciju čitljivu mobilnom uređaju s odgovarajućom aplikacijom (nemaju svi uređaji uključenu tu mogućnost u osnovnoj aplikaciji za kameru)
  • UX - User Experience - korisničko iskustvo/doživljaj
  • zatipak - nova hrvatska riječ za tipfeler
  • Wordpress - najpopularniji CMS na svijetu koji pokreće milijune web stranica. Otvorenog je koda i možete ga slobodno koristiti. Popularan je zbog mnoštva dodataka s kojima proširujete njegove mogućnosti kao i zbog niza gotovih tema (dizajna).