Prijava

Vaša prijava

  • Rubrika
  • Lokalna uprava

Gdje je objavljen javni natječaj za javni prijevoz?

Gdje je objavljen javni natječaj za javni prijevoz?

Neki velikogorički portali jučer su objavili da je otvoren javni natječaj za javni prijevoz na lokalnim linijama. Izgleda da su oni poštovali stari hrvatski portalovski običaj da kad pišeš o nečemu što je objavljeno na webu da ne smiješ navesti link koji vodi do tog sadržaja. U hrvatskoj postoji jedan Elektronički oglasnik javne nabave, ali na njemu se ne može pronaći natječaj Grada Velike Gorice koji se odnosi na spomenuti natječaj pa postavljamo jednostavno pitanje: gdje je točno objavljen taj natječaj?

[NADOPUNA] Natječaj je objavljen danas (19. prosinac 2022.) na web stranici Elektroničkog oglasnika - Komunalni javni linijski prijevoz putnika na području Grada Velike Gorice.

Ono što nas najviše zanima su da li je Grad Velika Gorica specificirao koja vrsta autobusa se može koristiti na tim lokalnim linijama. Autobusi bi trebali biti prilagođeni gradskom prijevozu i to vrsta kakve ZET koristi, a ne autobusi kakve koristi Autoturist i u koje mama s bebom u kolicima ili baka s kolicima za plac ne mogu uči na jednostavan način.

A još više od toga nas zanima kako će građani plaćati prijevoz? Da li će postojati neka jedinstvena tarifa za građane Velike Gorice ili će posebno plaćati ZET-ove linije, a posebno lokalni prijevoz?

Nadgledanje reda vožnje

Danas Cityportal objavljuje članak Kamere na ulazu u grad otkrile preskaču li ZET-ovi autobusi red vožnje u kojem doznajemo da su se u "pametnoj sobi" gledali autobusi koji dolaze i zaključeno je da nekoliko linija nije došlo redu vožnje. Već smo predlagali da Grad Velika Gorica nadgleda i analizira promet, ali ne na ovakav način jer ovdje imamo samo djelomičnu informaciju. Ono što bi trebalo je nadgledati sve polaske iz Zagreba i onda vidjeti koliko određenom autobusu treba do Velike Gorice i da li stiže na vrijeme. Jer ako gledate samo autobuse koji stižu u Veliku Goricu ne znate da li taj autobus dolazi po redu vožnje ili je možda riječ o autobusu koji toliko kasni da je upao u red vožnje nekog od autobusa koji su trebali krenuti kasnije. ZET ima te podatke, Google ih koristi, i možda da se Grad Velika Gorica pozove na Zakon o pravu na pristup informacija pa zatraži te podatke od ZET-a. Ako im se već ne izlazi iz tople "pametne sobe" u ovo zimsko vrijeme.

Pravila igre, zakoni i pravilnici

U članku City portala navedena je izjava gradonačelnika Krešimira Ačkara "Naš lokalni prijevoz bi značio da prijevoz može doći samo do granica Zagreba, ali mi prema postojećem zakonu ne smijemo koristiti ZET-ove autobusne stanice. To omogućava ZET-u da određuje „pravila igre“."

Gradonačelnik je malo pogrešno informiran jer nema zakona u kojem piše da netko drugi ne bi smio koristiti ZET-ove autobusne stanice. U važećem Pravilniku o obavljanju javnog linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu piše: "Ako su u voznom redu nove putničke međužupanijske linije navedena stajališta u naseljima na području jedinice područne (regionalne) samouprave odnosno Grada Zagreba u kojoj se županijski odnosno lokalni linijski prijevoz putnika obavlja na temelju koncesije ili na temelju ugovora o javnoj usluzi, postupak usklađivanja voznih redova može se provesti ako je prijevoznik uz zahtjev za usklađivanje voznog reda priložio i suglasnost jedinice područne (regionalne) samouprave odnosno Grada Zagreba na čijem području linija ima stajališta. Jedinice područne (regionalne) samouprave odnosno Grada Zagreba na čijem području linija ima stajališta su dužne donijeti suglasnost u roku od 15 (petnaest) dana od dana predaje zahtjeva. Ukoliko istu suglasnost ne donesu jedinice područne (regionalne) samouprave odnosno Grada Zagreba na čijem području linija ima stajališta smatra se da je podneseni zahtjev za suglasnost usvojen."

Iz pravilnika je jasno da nema zabrane već koncesionar mora zatražiti suglasnost Grada Zagreba za korištenje stajališta. Ne od ZET-a već od Grada Zagreba. Čak se može iskoristiti nesnalaženje Možemo ekipe pa možda ne odgovore u roku od 15 dana čime bi podneseni zahtjev automatski bio usvojen. 

Jedna od čestih primjedbi koje čujemo je i kako bi neki drugi prijevoznik morao koristiti autobusni kolodvor u Zagrebu. To također nije istina jer u Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu stoji "U mjestu u kojem postoji autobusni kolodvor prijevoznik koji obavlja javni linijski prijevoz putnika na županijskim, međužupanijskim i međunarodnim linijama dužan je koristiti se tim autobusnim kolodvorom, osim na linijama kraćim od 40 kilometara." Kako su linije iz Velike Gorice kraće od 40 kilometara nema obveze korištenja autobusnog kolodvora.