Prijava

Vaša prijava

  • Rubrika
  • Lokalna uprava

Što bi trebalo popraviti u komunikacijskoj strategiji novog lokalnog prijevoza

Što bi trebalo popraviti u komunikacijskoj strategiji novog lokalnog prijevoza

Komunikacijska strategija prilikom uvođenja novog prijevoznika na lokalnim linijama svela se na priopćenja koja su se objavljivala na lokalnim portalima. Vozni red je objavljen na stranici prijevoznika u PDF formatu, u pomalo neobičnom obliku koji je možda razumljiv onima koji ga izrađuju, ali nekim putnicima trebaju dodatna objašnjenja da bi ga pročitali.

Predlažem prvi ispravak - lokalni prijevoz u Velikoj Gorici bi trebao imati svoju web stranicu na kojoj bi vozni red bio objavljen u html formatu i prilagođen čitanju na svim uređajima.

Nakon što je objavljen vozni red putnici su imali niz pitanja - mnogi su se pitali na koji način je novi prijevoznik došao do novog rasporeda te je li provedena bilo kakva anketa među putnicima kako bi se vozni red prilagodio njihovih potrebama.

U PDF dokumentima je bila objavljena e-mail prijevoznika, ali slanjem poruke na tu adresu vratila se povratna poruka o grešci. Potrebno je objaviti na koje sve komunikacijske kanale putnici mogu uputiti svoje pitanje ili primjedbu i ti komunikacijski kanali trebaju biti aktivni i odgovori na upite trebaju se vratiti u nekom razumljivom roku.

Pitanja se često ponavljaju pa kako bi i sebi i putnicima uštedjeli vrijeme na službenoj web stranici lokalnog prijevoza trebalo bi redovno objavljivati često postavljana pitanja i odgovore na njih.

Putnike je razveselila informacija da će prijevoz biti besplatan, ali da će za putovanje biti potrebna Arriva kartica. Već prvi dan nestalo je kartica i nisu se mogle nabaviti u zgradi Gradske uprave, a skoro isti ili idući dan kartice su nestale i kod vozača. U medijima se govorilo o 6000 kartica, izgleda da je to bilo premalo. Tu se postavljaju i dodatna pitanja - je li prijevoz besplatan samo za stanovnike Velike Gorice ili za sve putnike? Ako je besplatan za sve onda će dosta putnika, koji dolaze u Veliku Goricu, dobiti karticu, iskoristiti vožnju-dvije i nikad se neće vratiti. Možda je onda trebalo na karticu isprintati motiv grada Velike Gorice pa da takvima posluži kao suvenir umjesto da ju bace. Naravno ima i domaćih putnika koji pate od hrčak sindroma pa će prilikom svake vožnje tražiti novu karticu, a sigurni smo da su neki već sakupili lijepu kolekciju. U svakom slučaju 6000 kartica je premalo - potrebno ih je osigurati puno više.

Jedna od najvećih pozitivnih promjena u novom lokalnom prijevozu su linije koje voze do željezničkog kolodvora što će putnicima omogućiti brže putovanje prema Zagrebu. Jasno, pod pretpostavkom da se lokalne linije usklade s vremenom polaska i dolaska vlakova. Iz objavljenog rasporeda već je odmah bilo jasno da to nije uvijek slučaj i da bi pojedine polaske trebalo malo pomaknuti. Nekad je u pitanju 10 minuta.

Kod nekih linija ima nelogičnih čekanja. Npr. linija broj 5 kreće iz Velike Gorice u 6 ujutro i onda čeka 15 minuta na krajnjem stajalištu da bi pošla u 6:50 i putnici kasne na vlak u 7:13 koji ide za Zagreb. Pomicanje polaska samo za 10 minuta bi riješilo njihov problem.

Vrijedna i zabrinuta putnica ipak je pronašla adresu na kojoj je dobila odgovor na svoje pitanje. Na mail joj je odgovorio Dubravko Katulić, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet.

Poštovana,

nova reorganizacija javnog prijevoza uvjetovala je izmjene u voznim redovima. Kako je novi prijevoznik uveden 01.07.2024. godine sljedećih 60 dana zaprimati ćemo primjedbe te zajedno sa novim prijevoznikom pratiti stanje na terenu i po isteku navedenog vremenskog razdoblja analizirati zaprimljene zahtjeve.

Za one zahtjeve koji se ocijene opravdani pokrenuti će se postupak izmjene voznog reda. Za sve promjene u voznom redu potrebno je ishoditi suglasnost svih mjesnih odbora čijim područjem linija prolazi ukoliko pojedine linije koriste građani u više naselja.

Nastavno na Vaš upit upućujemo Vas na nadležni Mjesni odbor koji zastupa interese građana na svom području da ukoliko smatra opravdanim Vašu inicijativu u ime svih mještana uputi zahtjev Gradu Velikoj Gorici na daljnje postupanje.

Zašto ova informacija o tome da će se sljedećih 60 dana zaprimati primjedbe i pratiti stanje na terenu nije nigdje objavljena? Koji su sve komunikacijski kanali za zaprimanje primjedbi? I u ovom bi slučaju pomoglo da se primjedbe i prijedlozi objavljuju kao i reagiranja na njih. To bi pomoglo onima koji zaprimaju primjedbe jer ne bi trebali odgovarati na ista pitanja, a i putnici bi mogli pročitati te odgovore pa i ne bi bilo potrebe da postavljaju pitanja.

I jedan mali prijedlog - ako pojedine polaske treba pomaknuti za 10 minuta zašto za to treba tražiti suglasnost svih mjesnih odbora kojima prolazi linija? Takva usklađivanja s voznim redom vlaka bi mogla ostati u domeni prijevoznika.

Tu se nameće i još jedno pitanje - jesu li postojeći vozni redovi doneseni tako da su ih odobrili svi mjesni odbori?