Prijava

Vaša prijava

Doviđenja, dragi, doviđenja…

[]

Mirnu nedjeljnu večer jučer je u crno zavio pijani vozač. 67-godišnjak je nakon nekoliko čaša alkohola svjesno sjeo u automobil i uputio se u njemu poznatom smjeru.

Vrućina i alkohol nikako ne idu zajedno, a kamoli u vožnji. Kumovalo je to da jučer bezbrižnu vožnju biciklom 18-godišnjeg mladića pretvori u posljednje što je učinio. Vijest o tragediji odjeknula je gradom, svi su bili u nevjerici.

Jure je mladić koji je najesen trebao krenuti u četvrti razred gimnazije, stvarati planove za budućnost i hrabro kročiti u avanturu zvanu život. Nažalost, planovi koje je imao zauvijek će ostati neostvareni. Sve samo zato jer i dalje u prometu sudjeluju oni vozači koji misle da se njima ništa ne može dogoditi ako pod utjecajem alkohola sjednu za volan. Ma, ne misle zapravo. Da misle ne bi to činili.

I uzalud sve policijske akcije kojih na na našem području ima sve više, uzalud kazne koje ponekad budu kao nečija prosječna plaća, jer pojedinci opet idu kontra svega.

Da tragedija bude veća, ovdje nije riječ o nekom razmaženom tatinom i maminom sinu koji je na poklon dobio brz, skupocjen automobil. Ovdje je riječ, kako neslužbeno doznajemo o umirovljeniku koji je vozeći taksi, popunjavao kućni budžet, jer, mirovine su male. Ali, sve to ne opravdava ovaj čin zbog kojeg će svoje umirovljeničke dane umjesto na slobodi provesti u zatvoru i na duši zauvijek nositi jedan mladi život. Sve zbog alkohola. Prokletog alkohola!

Ovo nam je, nažalost, svima još jedna opomena da alkohol i volan nikada ne idu ruku pod ruku. Na većini teških nesreća potpis je pijanih vozača, tako je alkohol, u prosjeku, uzrok smrti svake treće osobe poginule u prometu. Očito je da trenutne kazne nisu dovoljne i da tu opet nešto treba mijenjati. Biti rigorzan do te mjere da se oduzimaju vozačke dozvole, umjesto novčanih kazno da se uvedu kazne zatvora…Možda bi tada proradila svijest, te bi se smanjio broj onih koji za volan sjednu pod utjecajem alkohola.

Oštro osuđujemo ovaj čin, te duboko vjerujemo u promjenu za početak razmišljanja kod vozača, a potom i zakona kako ne bismo svako malo oplakivali tragično izgubljene živote.

Od Jure su se uz stihove Sergeja Jesenjina “Doviđenja, dragi, doviđenja” oprostili ravnateljica, profesori i školski kolege iz velikogoričke gimnazije.

 

Pogreb dragog Jure bit će u srijedu, 11.kolovoza 2021. u 14 sati na groblju u Velikoj Gorici.

Izražavamo iskrenu sućut obitelji, prijateljima, kolegama i svima koji su ga poznavali.