Prijava

Vaša prijava

Buševčani spojili moderno i tradiciju. U centru sela “niknulo” solarno stablo

[]

U centru Buševca, neposredno u blizini škole, vrtića, dječjeg igrališta, crkve i kulturnog doma smješteno je Solarno stablo, odnosno kako su ga nazvali Ogrankaši, solarno “Stablo života”. Nastavak je to projekta Buš Eko!? koji je financiran iz sredstava Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna RH, dok je voditelj projekta DOOR zajedno s partnerima REGEA, Grad Velika Gorica i Ogranak Seljačke sloge Buševec.

– Ovime smo ispunili još jedan cilj našeg projekta, a stablo omogućuje svim mještanima od najmlađih do najstarijih da se malo zaustave, odmore na ovom mjestu i druže. Osim samog novog mjesta za okupljanje, osvjetljavanja prostora, mogućnosti punjenja mobitela ili el. bicikla, stablo ima i edukativnu ulogu te nam na konkretnom primjeru pokazuje kako možemo koristiti OIE po principu samoodrživosti, smanjiti emisiju CO2 u atmosferu te kako možemo zaštititi naš okoliš i učiniti nam život ugodnijim i ljepšim za nove generacije – ispričao je predsjednik Ogranka Seljačke sloge Buševec, Nenad Rožić, uoči promocije novog buševskog funkcionalnog ukrasa.

22.12.2021. – Buševec – Promocija Solarnog stabla u Buševcu u sklopu projekta Buš Eko!? – foto: Petra Škrinjarić/ cityportal.hr

Stablo, koje se sastoji od 18 panela od kojih svaki u najboljim uvjetima proizvodi po 50W, zajedničkim su snagama izgradile tvrtke Solvis-Varaždin, koja je bila zadužena za panele i Q-Ben iz Zlatara koji su izradili samu konstrukciju. Oko sebe, stablo ima klupe za odmor i druženja, a sadrži i dva bežična te dva USB punjača za mobitele te utičnicu 230VAC snage 1,6 kW. Osvijetljeno je led rasvjetom i to s 18 ledica od 2W, a ima i dva akumulatora koji spremaju energiju.

22.12.2021. – Buševec – Promocija Solarnog stabla u Buševcu u sklopu projekta Buš Eko!? – foto: Petra Škrinjarić/ cityportal.hr

Inače, stablo je financirano od strane projektnog partnera Grada Velike Gorice.

– Ponosna sam na to što se to događa u Buševcu i što se radi, ali i način na koji se radi i sa zajednicom i s ljudima. Potičete svu ovu djecu u školi i vrtiću na korištenje obnovljivih izvora energije, ali ih educirate zajedno s vašom zajednicom. Možemo to samo poticati i dalje i reći ću samo da nećemo ovdje stati već ćemo ići i s ovim i prema drugim naseljima – istaknula je pročelnica Gordana Mikulčić Krnjaja iz Upravno odjela za urbanizam i zaštitu okoliša.

22.12.2021. – Buševec – Promocija Solarnog stabla u Buševcu u sklopu projekta Buš Eko!? – foto: Petra Škrinjarić/ cityportal.hr

– Vjerujem da smo uspjeli lijepo povezati moderno s tradicionalnim, uklopivši ovo solarno stablo u centralni prostor za druženje u našem mjestu – istaknuo je Rožić te pozvao sve da što više koriste ovaj novi ukras Buševca, ali i da ga paze te ujedno objasne djeci ulogu i potrebu očuvanja našeg planeta.

Ovakvo stablo nema mnogo većih gradova, a pitanje je imali ga uopće ikoje selo u Hrvatskoj.