Prijava

Vaša prijava

Danas završava božićno vrijeme. Znate li što se ove nedjelje obilježava?

[]

Iako će ustaljena praksa reći da božićno vrijeme završava blagdanom Tri kralja, na dan kad će većina raskititi bor i pospremiti kuglice na tavan, kad najčešće i završavaju blagdanski godišnji odmori, Crkva nešto drukčije određuje kad dolazi kraj ovog blagdanskog razdoblja. A to je danas, barem ove godine.

Ove se nedjelje, naime, obilježava Krštenje Isusovo.

Prema sinoptičkim evanđeljima, Sv. Ivan Krstitelj krstio je Isusa na rijeci Jordan, što se u crkvenim učenjima uzima kao vrhunac Isusova zemaljskog života.

“Tada je započeo njegov javni život. Isus se nije trebao krstiti zbog toga da mu se oprosti istočni grijeh. Kao čovjek je od začeća bio pun Duha Svetoga. Božanska osoba je oduvijek, od vječnosti, jedno s Ocem i Duhom Svetim. Ali, uranjanjem u vodu kod krštenja na Jordanu, solidarizira se s grešnicima, simbolizira nastajanje nečeg novog, što prije nije postojalo. Tim činom Isus naviješta da će zbog grešnika ići do kraja, da će umrijeti za njih”, navedeno je u objašnjenju.

U tradiciji katoličke crkve blagdan Krštenja Isusova dugo se obilježavao 13. siječnja, a sada se slavi u prvu nedjelju nakon 6. siječnja. Nakon ovog blagdana, dakle, završava božićno vrijeme, a započinje crkveno vrijeme kroz godinu.