Prijava

Vaša prijava

MOST ponovno uputio kritiku na račun Aglomeracije, ali je uputio i jednu pohvalu!

[]

Gradski vijećnici goričkog MOST-a Damir Slojšek, Ivan Bekavac i Zoran Lovrić održali su danas konferenciju za novinare kako bi, kako su istaknuli započeli novu godinu s političkim pitanjima. Glavna tema bio je projekt Aglomeracije, ali osvrnuli su se i na druge probleme, te uputili i pohvalu.

Damir Slojšek, ujedno i koordinator MOST-a podsjetio je kako je jučer završio natječaj za pročistač, te da su pristigle tri ponude o čemu su informacije doznali upravo iz medija.
-Podsjećam da sam kao vijećnik uputio pitanje gradonačelniku koji je rezervni plan u slučaju da aglomeracija ne uspije. Na to pitanje nisam dobio odgovor, nego sam dobio informacije kako teče taj projekt i koliko je financijskih sredstava realizirano. Nisam zadovoljan time, pogotovo ne činjenicom da natječaj, odnosno otvaranje ponuda za pročistač traje ukupno dvije godine što zbog žalbi, a što zbog istražnih radnji koje su također utjecale na projekat-rekao je uvodno Slojšek.

Slojšek ističe kako se i ovaj put kao ponuditelj pojavljuje tvrtka Elektrocentar Petek koja opet najmanju ponudu oko pročistača.
-Njihovo je legalno pravo da se prijave na taj natječaj, no nas kao MOST i građane Velike Gorice brine, i voljeli bismo da Nadzorni odbor koji će gledati ponude pozove i stručne ljude iz države da  istraže postoje li kakve sumnjive radnje. Ne želimo da taj projekt propadne i u interesu nam je svima da to ne propadne, jer ćemo posljedice osjetiti svi. Kako i vladajući tako i svi ostali. Apelirao bih na gradonačelnika i na sve ljude u tom projektu da obrate pažnju na taj dio-rekao je Slojšek.

Vijećnik Ivan Bekavac na projekt Aglomeracije u početku se osvrnuo brojkama koje ga prate.
-Ukupna vrijednost projekta je 498.612.651,00 kuna, EU udjela u sufinanciranju u iznosu od 268.788.163,00 kuna, opterećuje financijski naš grad obvezom plaćanja razlike od skoro 230.000.000,00 HRK, a treba u cijelosti biti dovršen do studenog 2022. Znajući kako je Grad Velika Gorica u ranijim kreditnim i financijskim obvezama koje dolaze na naplatu u narednom razdoblju u iznosu od više od sto milijuna kuna, te znajući kako realni godišnji prihodi gradskog proračuna iznose otprilike istih stotinjak milijuna kuna, jasno je da će bilo kakva odgoda ili penalizacija uslijed nepoštivanja odredbi ugovora od strane Grada Velika Gorica ili gradskih tvrtki stvoriti štetu i izvući iz džepa naših sugrađana nove milijune kuna-rekao je Bekavac.

Također je istaknuo kako su jučer otvorene natječajne ponude, a iz medija se doznaje kako su pristigle tri ponude u rasponu od 167 do 261 milijuna kuna.
-Znajući kako je i u ovom, baš kao i u onom ranijem poništenom natječaju procijenjena vrijednost natječaja bila 97 milijuna kuna plus PDV, nakon niza odgoda i žalbi po natječaju za gradnju novog pročistača otpadnih voda, postavljamo pitanja odgovornima u gradskoj upravi i gradskoj javnoj tvrtki Vodoopskrba: Hoćemo li natječaj biti poništen kao i zadnji put prije dvije godine zbog prekoračenja propisanih financijskih okvira? Ako natječaj ovaj put neće biti poništen zbog prekoračenja istih propisanih financijskih okvira, zašto je onda bio poništen? Zašto smo izgubili dvije godine, jesmo li tada formalnim obrazloženjem koje sad neće biti uvjet, štitili HDZ od skandala namještanja uvjeta natječaja zbog čega je i bivši gradonačelnik bio u pritvoru, a o čemu njegov tadašnji najbliži suradnik, današnji gradonačelnik, tek treba objasniti tijelima državne uprave svoju ulogu u svemu? Hoće li se projekt i građani sad naći opet u istoj situaciji zbog nestručnosti u pripremi uvjeta natječaja?

Kako ističe, postavlja se pitanje koliko će naši sugrađani dugo plaćati kredite Grada Velika Gorica koji će biti podignuti radi plaćanja kazni EU komisiji zbog neprovedbe uvjeta propisanih ugovorom s tijelima koja upravljaju provedbom EU fondova?
-Podsjećam i na lanjsku izjavu gradonačelnika o priključenju na zagrebački pročistač odvodnje, koja se ponovno spominje u razgovorima među građanima, a izazvala je i lani čuđenje i nevjericu stručnjaka. To je protivno ugovornoj dokumentaciji, ali i svim propisima struke-zaključio je Bekavac.

Aglomeracija u centru grada u fokusu je vijećnika Zorana Lovrića.
-Svačićeva stoji raskopana godinu i pol dana i nema nogostupa, tu je Zvonimirova ulica u kojoj se nalaze dva kratera, Držislavova u kojoj se nalazi preko 10 kubika pijeska i cijevi, te Ratimirova ulica. Cijeli jedan dio našeg grada je raskopan i ljudi teško prometuju tim ulicama. Građani su tražili sastanak o tim ulicama, stalno stižu neka obećanja, usmeno, nemamo odgovora, samo pisani trag da smo to tražili.

Lovrić je istaknuo kako u Gradskoj četvrti Hrvatske Velikani kojoj je predsjednik nisu bili obaviješteni o zatvaranju Rakarske ulice nego su i tu informaciju doznali iz medija.

-Ta ulica je trebala biti zatvorena 10.siječnja, no kao što možete vidjeti još uvijek nije zatvorena. Doznali smo da se alternativni put nije osigurao poslovnim subjektima koji tamo posluju, a mi smo ga naknadno dobili i ono što nas je zabrinulo jest da bi on morao ići ulicom Hrvatske bratske zajednice, Svačićevom, Tomaševićevom i Zvonimirovom. Ni Zvonimirova, ni Svačićeva nisu dostojne za normalno odvijanje prometa, a posebno teretnim vozilima.

Da ne bi sve ostalo samo na kritikama iz goričkog MOST-a uputili su i pohvale vezano uz najavu za izgradnju vrtića u Kučama, a riječ je o projektu koji su i sami predlagali.
-Naš vijećnik iz Kuča je zajedno s Nezavisnima pokrenuo akciju, okupio je predsjednike Mjesnih odbora Rakitovca, Čičke Poljane i Podotočja, uz naravno predsjednika MO Kuče, našlo se gradsko zemljište i u suradnji s Gradom kreće se u realizaciju vrtića u Kučama-istaknuo je Slojšek.