Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica i dalje šesta po veličini u Hrvatskoj, ali samo uz jedan uvjet…

[]

Nakon objave brojki iz novog popisa stanovništva, cijeli je niz reakcija, uglavnom zabrinutih, jer broj stanovnika u Hrvatskoj doista se smanjio u značajnom broju. Gotovo 400.000 stanovnika manje nego 2011. godine ne može nikoga usrećiti ni zadovoljiti, demografski pad se nastavlja, a od cijele te priče nije izuzeta ni Velika Gorica.

Gledajući način na koji se grad razvija, na broj zgrada koje rastu iz dana u dan, vjerovali smo da te brojke možda mogu i narasti, ipak su u padu. Prije deset godina u našem gradu, uključujući i sva okolna naselja, živjelo je 63.517 ljudi, a po novom ih popisu živi 61.198. Gledajući samo grad, pad je s 31.553 stanovnika 2011. godine na 30.086 na ovom popisu. Odnosno, u samom gradu živi 1476 ljudi manje, nešto manje od pet posto…

S obzirom na stanje u ostatku Hrvatske, slučaj Velike Gorice još je i dobar, jer vidljivo je da se ne radi ni o kakvom dramatičnom padu, a to su pokazale i usporedbe s ostalim gradovima ove veličine. Koje kažu da Velika Gorica, gledajući deset najvećih gradova u Hrvatskoj, ima najmanji pad. Uz izuzetak metropole Zagreba, naravno.

Kad se već uspoređujemo, recimo i da Velika Gorica ostaje šesti grad po veličini u Hrvatskoj. Veći su Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, koji je pao ispod 100.000 stanovnika, i Zadar. Iza Velike Gorice su po tom kriteriju svi ostali gradovi u Hrvatskoj, no gleda li se samo gradsko područje, bez prigradskih naselja, naš grad je bitno niže na tablici. Gorica tu zauzima 12. mjesto, a veći od nje su još i Sesvete, Pula, Slavonski Brod, Karlovac, Varaždin i Šibenik.