Prijava

Vaša prijava

Uskoro djelomično ukidanje COVID potvrda i priznanje brzih antigenskih testova?

[]

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.270 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas 44.578. Među njima je 2.191 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 178 pacijenata. Broj osoba u samoizolaciji je 21.314. Preminulo je 57 osoba, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite.

Europska komisija uskoro bi trebala priznati brze antigenske testove, a za to se zalaže 18 država članica – izjavio je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a te dodao kako COVID potvrde gube na važnosti otkad se pojavila omikron-varijanta virusa – piše HRT. 

Capak je dodao i da se raspravlja o tome da se i odustane od COVID potvrda u nekom dijelu te pojasnio da je Hrvatska već nekoliko puta govorila kako je nepravedno da se ne prizna osobama preboljenje bolesti brzim antigenskim testovima.

– Nakon zadnjeg našeg pisanja, prije otprilike mjesec dana, dobili smo potporu od 18 država EU-a u vezi s tim. Prošloga tjedna dobili smo informaciju da se ide u izradu akta Europske komisije koji će priznati brzi antigenski test. Nadamo se da će se to dogoditi što prije, kazao je Capak.

Ravnatelj HZJZ-a osvrnuo se i na primjenu COVID potvrda. Kazao je da Hrvatska razmatra djelomično odustajanje od COVID potvrda, poput nekih europskih država.

– COVID potvrde gube na svojoj važnosti otkad je došla omikron-varijanta virusa. Omikron-varijanta zaobilazi imunološki sustav. Imamo od početka godine oko 40.000 reinfekcija, a do nove godine ih je bilo ukupno oko 10.000. Na vrijeme ćemo obavijestiti javnost o svemu što se tiče COVID potvrda. Ne bismo išli u cjelovito odustajanje, već samo djelomično. Europa i dalje koristi COVID potvrde, a koristit ćemo ih i mi, dodao je.

Istaknuo je da odustajanje COVID potvrda za granice ne dolazi u obzir, dodao je Capak za HRT.