Prijava

Vaša prijava

GRADSKO VIJEĆE Izabrani članovi Savjeta mladih, ravnateljica DV Ciciban i v.d.ravnateljica knjižnice

[]

Nakon nešto manje od tri mjeseca ponovno su se sastali gorički gradski vijećnici na 5.sjednici Gradskog vijeća Grada Velike Gorice. Na dnevnom redu našlo se 16 točaka, no na samom početku zatražena je stanka od strane Odbora za izbor i imenovanje.

Marjana Kuliš ispred Odbora pojasnila je kako se dogodila proceduralna greška oko izbora ravnateljice Gradske knjižnice jer ju je predložilo Upravno vijeće. Problem je nastao jer to Upravno vijeće, prema Zakonu o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti imenuje Gradsko vijeće, a ne izvršna vlast što se dogodilo u ovom slučaju. Vijećnicima i velikogoričkoj javnosti ispričao se zamjenik gradonačelnika Neven Karas te naglasio kako žele ispraviti ovu pogrešku. Točka o imenovanju nove ravnateljice Gradske knjižnice skinuta je s dnevnog reda, a uvrštena je točka o imenovanju članova Upravnog vijeća knjižnice. Tako su za članove izabrani Leon Lukinić, Toma Vujević i Zlata Filipović. Svoje nezadovoljstvo izrazila je oporba koja smatra kako bi u upravnom vijeću trebalo biti više osoba koje se razumiju u djelatnost knjižnice.

17.02.2022.,Velika Gorica, Sjednica gradskog vijeća, foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Gradska knjižnica za sada još neće imati službeno ravnateljicu, ali je po žurnom postupku naknadno ubačena i točka o imenovanju v.d. ravnateljice. U narednom periodu tu dužnost će obnašati diplomirani bibliotekar Pamela Sever.

Na dnevnom redu našao se i prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o načinu obračuna i naplate posebne naknade za izgradnju građevina i nabavu opreme za gospodarenje otpadom na području Grada Velike Gorice, a o kojem se povela poduža rasprava. Podsjetimo kako s prvim danom ožujka kreće novi sustav gospodarenja otpadom.

Naime, radi se o posebnoj naknadi koja se utvrđuje u iznosu od 10 kuna mjesečno po korisniku, a iskazuje se kao zasebna stavka na mjesečnom računu koji davatelj javne usluge sakupljanja komunalnog otpada ispostavlja korisniku javne usluge.

“Posebna naknada namjenski je prihod Proračuna Grada Velike Gorice i smije se koristiti isključivo za financiranje kapitalnih ulaganja vezanih za izgradnju i kapitalno održavanje građevina te kapitalnu nabavu opreme, strojeva i vozila za gospodarenje otpadom, sukladno Planu gospodarenja otpadom Grada Velike Gorice za razdoblje 2018.–2023. Godine.“ – stoji u obrazloženju.

17.02.2022.,Velika Gorica, Sjednica gradskog vijeća, foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Vijećnik Ivo Jelušić smatra kako je donošenje ove odluke nepotrebno jer će ona prestati važiti u srpnju iduće godine, a Ivan Bekavac i Zoran Lovrić smatraju kako to ide na štetu osoba slabijeg imovinskog statusa. Na kraju ova točka je izglasana većinom glasova.

Jedna od točaka bilo je i imenovanje ravnateljice Dječjeg vrtića Ciciban. Na natječaj su pristigle dvije prijave, a još jedan mandat povjeren je dosadašnjoj ravnateljici Tatjani Karlović Oslaković.

Osim toga, vijećnici su izabrali i članove goričkog Savjeta mladih i njihove zamjenike. Od pristigle 25 kandidature, njih 23 ispunilo je formalne uvjete, a Gradsko vijeće tajnim glasovanjem izabralo je 11 članova. To su: Tomislav Brebrić, Ivan Čolić, Karla Draženović, Marko Đurašin, Ivan Gavran, Karmen Krkanić, Mihael Kuliš, Kristina Klarić, Kristijan Milić, Antonio Šipušić i Damir Zobec.

17.02.2022.,Velika Gorica, Sjednica gradskog vijeća, foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Kao posljednja točka sjednice, našlo se izvješće o provedbi projekta Aglomeracije, o čemu je izvijestio direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić.

U opširnoj raspravi oporbeni vijećnici naglasili su kako nisu zadovoljni kako se sve odvija, ali i kako dobivaju premalo informacija o ovom važnom projektu. Zabrinuti su za rokove provedbe projekta kao i sanaciju prometnica. Nezadovoljan kvalitetom sanacije 36 ulica je i sam gradonačelnik Krešimir Ačkar koji je naglasio kako je aktivirano isto toliko garancija za njihov popravak. Ispričao se građanima i zamolio za strpljenje te obećao kako niti jedna cesta neće ostati ovakvom kakva je sad.

Na kraju gradonačelnik Ačkar zatražio je i od oporbenih vijećnika da za iduću sjednicu pripreme konkretna pitanja o projektu kako bi se mogle dati što točnije informacije.

17.02.2022.,Velika Gorica, Sjednica gradskog vijeća, foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr