Prijava

Vaša prijava

Burna prošlost, sretna budućnost: Postavljen kamen temeljac za novu crkvu u Kravarskom

[]

Čudna je, nesretna i tragična, a opet nekako uzvišena povijest crkve u Kravarskom. Godinama dominantna točka mjesta, prepoznatljiva crkva Župe uzvišenja Svetoga križa bila je i smještena na uzvišenju i činila jedan od atraktivnijih kadrova uopće u našem kraju. Međutim, razorni potres donio je novu važnu epizodu u burnu povijest ove važne sakralne građevine…

Prošlo je već godinu dana od potresa koji je crkvu oštetio do te mjere da nije bilo drugog izbora nego – srušiti je. I krenuti graditi iznova, kao već nekoliko puta kroz svoju povijest.

Kravarsko se kao župa spominje još 1334. godine, mjesto je i tad imalo svoju crkvu, a iz povijesnih dokumenata poznato je da je ona tri stoljeća poslije prvi put morala biti praktički uklonjena. Punih 19 godina, sve do 1641., trajali su radovi na crkvi, a zapisi kažu da je u još lošijem stanju bila dva i pol stoljeća kasnije, jer stara crkva srušena je 1874. godine, da bi na istome mjestu bila izgrađena nova.

Ta nova izdržala je do drugog svjetskog rata, no 1943. godine teško je oštećena u bombardiranju i pred mještanima je bila još jedna obnova svojeg vjerskog okupljališta. Tek 25 godina poslije obnova je i završila, 14. rujna 1969., unatoč pokušajima tadašnjih vlasti da se obnova opstruira.

Fotografija crkve u Kravarskom iz 1939., četiri godine prije nego što je nastradala u bombardiranju

Ponosno je crkva stajala na uzvisini i funkcionirala kao simbol Kravarskog sve do prije godinu dana, a uskoro će to činiti opet. U subotu je postavljen kamen temeljac za novu crkvu.

“Do sada je na mjestu kojem je stajala crkva postavljeni su AB piloti. Uz Božju pomoć i svih onih koji se trude oko izgradnje nove župne crkve, uskoro bi mogla započeti i druga faza izgradnja župne crkve. Koja bi kada bude sve završeno trebala izgledati kao što je na fotografiji”, objavili su iz Župe.

Temeljeni kamen blagoslovio je mons. Vlado Košić, sisački biskup, a mještani su oduševljeni što su radovi krenuli. Točnije, krenuli su još prije tri mjeseca, kad je betonirano 95 pilota na dubinu od gotovo deset metara. Na te pilote, betonske držače, postavljaju se nosive grede, a zatim i kompletna konstrukcija crkve.