Prijava

Vaša prijava

Za smrt djelatnika na naplatnoj postaji Mraclin u koju je udario sa 193 km/h nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora

[]

Točno 13 mjeseci od užasa na naplatnoj postaji Mraclin na autocesti A11 Sisak-Zagreb kada je zbog pijanog vozača Luke Puškarića (21), koji je papučicu gasa pritisnuo do 193 km/h, život izgubio djelatnik HAC-a Dejan B. na radnom mjestu unutar objekta, na Županijskom sudu u Zagrebu izrečena je nepravomoćna presuda, piše jutarnji.hr.

Podsjetimo, 23. siječnja 2021. u 5,25 sati Puškarić je po autocesti A11,  vozio s 1,57 promila alkohola u krvi očev BMW sisačkih oznaka te je dolaskom do 11. kilometra pred naplatnom postajom Mraclin ignorirao znak ograničenja brzine od 40 km/h. Usprkos postavljenom i prometnom znaku “obavezno obilaženje s lijeve strane”, vozeći se brzinom od 193 km/h, skrenuo je udesno između signalnih stožaca i prošao na zatvorenu prometnu traku namijenjenu vozilima s elektroničkom naplatom cestarine. Vožnju je nastavio dalje prešavši na polje za usmjeravanje prometa koje razdvaja taj trak od onoga za izvanredni prijevoz pa je kotačima i podvozjem BMW-a naletio na rubnjak nogostupa. Zatim je naletio na meki teren prekriven niskim raslinjem da bi prednjim lijevim kotačem udario u betonsko postolje metalnih držača zastava. Tom je prilikom došlo do podizanja auta do nogostupa sa sjeverne strane upravne zgrade gdje je prednjim dijelom probio zid ušavši u nadzornu sobu u kojoj je sjedio zaposlenik HAC-a Dejan B. nesretnog čovjeka odbačeno je na dovratnik vrata, dok je auto probio još jedan zid s prostorijom za skladištenje robe. Uslijed tog dar-mara, došlo je do urušavanja zida, a vozilo se nakon toga zaustavilo pred nagomilanim, naguranim dijelovima zida, namještaja… I zatim planulo.

“n23.01.2021., Sisak – Kod naplatnih kucica Mraclin, na autocesti A11 Zagreb – Sisak, vozac izgubio nadzor nad osobnim automobilom i udario u objekt HAC-a. Dvije osobe su poginule, vozac i djelatnik HAC-a. “nPhoto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Puškarića, koji se na objavi presude nije pojavio, sud je proglasio krivim te ga osudio na šest godina zatvora. Ujedno će morati podmiriti i sudske troškove, a obitelj preminulog će u parnici potraživati naknadu štete.

Kao olakotne okolnosti sud mu je uzeo u obzir korektno držanje pred sudom i priznanje djela, kao i činjenice da je mlađe životne dobi te da je i sam pretrpio teške ozljede u nesreći. Otegotno mu je to što je vozio brzinom pet puta većom od dopuštene i to pod utjecajem alkohola ali i podatak da je do sada tri puta činio prekršaje u prometu padajući alkotest pa je kazne plaćao na licu mjesta.

I tužiteljstvo i obrana najavili su žalbu kad zaprime pisani otpravak presude s obrazloženjem, a s obzirom da je presuda veća od pet godina, u zatvor u Remetincu osuđeni mladić bi se trebao pojaviti tijekom sutrašnjeg dana.

Suđenju je, inače, kako se moglo čuti na raspravi, prethodio neuspjeli pokušaj nagodbe jer je tužiteljstvo predlagalo kaznu od sedam godina zatvora s čime se obrana nije složila.

 


Petaši i šestaši u Maloj sceni