Prijava

Vaša prijava

Galerija Galženica objavila je svoj prvi strip fanzin koji na 108 stranca donosi radove 19 strip umjetnika i umjetnica

[]

Strip fanzin Galerije Galženica, objavljen u obliku online publikacije, nastao je u sklopu strip-radionice „Migracije – hommage Dragutinu Trumbetašu“, realizirane kao popratni program izložbe „Dragutin Trumbetaš: kroničar marginaliziranih glasova“. Urednice fanzina su povjesničarka umjetnosti, kustosica i voditeljica Galerije Galženica Antonia Vodanović i Irena Jukić Pranjić, višestruko nagrađivana strip umjetnica, ilustratorica, animatorica i profesorica izbornog predmeta Strip na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, ujedno i voditeljica radionice u sklopu koje su stripovi producirani.

– Sve ove odlike Trumbetaševa djela navele su nas da smislimo što bolju strategiju – odlučile smo se na radionicu namijenjenu miješanoj grupi – uz javni poziv zainteresiranim građanima uputili smo poziv i profesionalnim crtačima koji već od ranije dobro poznaju proces nastajanja stripa i bivšim studentima Stripa Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu koji su ranije prošli edukaciju na kolegiju Stripa. Na promatranje i čitanje ponudili smo grafike i poeziju Dragutina Trumbetaša. Njegovo djelo mogli su interpretirati na razne načine – kolažirati njegove crteže ili reinterpretirati neki od njegovih likova i smjestiti ga u vlastitu priču. Mogli su ispričati gastarbajtersku priču iz svoje obitelji, priču o izbjeglištvu tijekom Domovinskog rata ili priču o suvremenim migracijama – iseljavanju mladih u Irsku i Njemačku, o vlastitim iskustvima, a mogli su govoriti i o suvremenim migracijama s Bliskog istoka i iz Afrike. Bilo nam je bitno da je tema postavljena široko kako bi dozvolila puno kreativne slobode, a s tim u skladu ostavili smo slobodan izbor likovnih tehnika, broja stranica te odabir žanrova i stilova – istaknula je Jukić Pranjić te dodala kako su u konačnici stvorene 83 stranice stripa što je impresivan rezultat.

– Stripovi objavljeni u ovoj publikaciji (re)interpretiraju grafički ciklus Gastarbeiter Dragutina Trumbetaša na suvremen način. Migracije su aktualna društvena tema koja uvelike prožima našu stvarnost, s jedne strane odlaskom brojnih mladih iz ekonomskih razloga u Irsku, Njemačku, Švedsku, Norvešku itd., a s druge strane aktualnom migrantsko-izbjegličkom krizom i migrantskim rutama prema zapadnoj Europi u potrazi za sigurnošću, mirom i boljim prilikama. Pozvani strip-autori na koncu su isporučili radove koji su i kvalitetom i kvantitetom, premašili naša očekivanja te pružili jedan sasvim novi pogled na transeuropske i intraeuropske migracije, koje imaju svoje referentne točke u prošlosti i sadašnjosti. – Antonia Vodanović

Zastupljeni su strip autori/ce: Matija Pisačić, Zdenko Mikša, Mihael Bađun, Filip Kelava, Anamarija Kvas, Korina Hunjak, Ivana Geček, Lea Krmpotić, Maja Perak, Jan Škrinjar, Ivana Šoljić, Nikša Janković, Luna Strmotić, Ivana Krnjak, Noemi Ribić, Lucia Borjas, Bruna Ercegovac, Irena Jukić Pranjić i Domagoj Rapčak čiji strip jedini nije nastao na radionici, ali se sjajno uklopio u koncept.

A online publikaciju koja na 108 stranica donosi radove 19 strip umjetnika i umjetnica možete vidjeti ovdje.