Prijava

Vaša prijava

Goričani pohrlili u Sberbanku! Stavljen moratorij, građani mogu raspolagati iznosom od 7280 kuna dnevno

[]

Zapad iz dana u dan uvodi sve više sankcija prema Rusiji koja je prošlog tjedna krenula s ratnim djelovanjem u Ukrajini. Jedna od posljednjih sankcija je ruska blokada pristupa Swiftu, sustavu financijske komunikacije između banaka i drugih platnih ustanova.

To znači da će Rusija i njezini značajni gospodarski i platni subjekti biti isključeni iz globalnog platnog sustava, što će im nanijeti ogromnu štetu.

Još u petak smo pisali o nepreglednim redovima ispred Sberbanke diljem Hrvatske, i iako je u Velikoj Gorici situacija tada bila mirna, danas drugačija slika. Građani su zabrinuti, rijetki su nam htjeli dati izjavu, jer ipak, osjetljiva je ovo tema.

-Može me biti strah i ne mora. Kasno je sad. Jutros su objavili da će u srijedu donijeti odluku što će biti s bankom. Korisnik sam Internet bankarstva koje ne radi. Idem dići novac, iako nemam ja toliko novca da ne bih ušao u kvotu onih koji imaju do 100 tisuća kuna. Moram preživjeti dok oni donesu odluku, za to će trebati vremena što god nam govorili. Ne znaju ni oni, ne da nam lažu, jednostavno ne znaju što će biti-rekao nam je Vladimir.

Hrvatska narodna banka priopćila je danas da je za Sberbank d.d. proglašen dvodnevni moratorij nakon kojega će se odlučiti o sljedećem koraku, a do tada će hrvatski građani i poduzeća moći raspolagati s iznosom do 7280 kuna dnevno, piše vecernji.hr.

Kako se naglašava u priopćenju HNB-a, neovisno o konačnoj odluci o sudbini banke, depoziti klijenata Sberbank d.d. osigurani su do 100 tisuća eura u skladu sa Zakonom o sustavu osiguranja depozita, te je u tom smislu više od 90 posto deponenata u Sberbank d. d. zaštićeno.

 

 


Posebno izdanje 113. Turopoljskog fašnika uz glazbu, ples i zabavu

Polet protiv Kloštra do nova tri boda