Prijava

Vaša prijava

Ublažavanje mjera: Od danas za ulazak u javne ustanove COVID potvrda više nije potrebna, osim za bolnice

[]

Stožer civilne zaštite donio je šest novih odluka, kojim se ublažavaju mjere u Hrvatskoj. Ministar Davor Božinović istaknuo je kako se odluke odnose na javni prijevoz, rad trgovina, korištenje maski kao i prelazak preko granice te su produljene do kraja ožujka, piše Večernji list.

– Što se tiče okupljanja, ublažene su neke mjere i to na način da se omogućava okupljanje većeg broja ljudi na otvorenim prostorima, 100 umjesto 50. I u zatvorenim prostorima omogućava se okupljanje 50 umjesto 25 osoba. Ublaženi su uvjeti za održavanje dopuštenih okupljanja na otvorenim i zatvorenim prostorima koja se održavaju uz posjedovanje EU digitalne COVID potvrde. Do sada su se mogla održavati uz suglasnost lokalnih stožera, a od danas ta suglasnost više neće biti potrebna – rekao je Božinović.

Što se tiče natjecanja na otvorenom s EU potvrdama smanjuje se ograničenje s maksimalnim brojem gledatelja i nema više ograničenja, a u zatvorenim prostorima organizira se uz maksimalno ograničenje do 50 posto popunjenosti tribina.

Također, od danas prestaju vrijediti i mjera obveznog testiranja na COVID-19, kao i predočenje dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju kao uvjeta za ulazak u prostore javnopravnih tijela.

– Kada govorimo o zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi i kada govorimo o ovim drugim događanjima, tribinama u zatvorenim prostorima gdje se traži COVID potvrda, ta mjera ostaje. Mi smo ukinuli obvezu testiranja – kazao je Božinović te objasnio kako za ulazak u poštu, primjerice, COVID potvrda ne treba, ali za ulazak u bolnicu da.